Home > Recepten

Mayonaise 3

1 eidooier

zout, peper

mosterdpoeder

1-1 1/2 eetlepel kruiden- of dragonazijn

2 dl olie of minder



Als u de saus wilt spuiten, is het goed, er wat gezeefde hardgekookte eidooier door te mengen.



Aan mayonaise die u in voorraad maakt, moet u niet te veel olie toevoegen: ten hoogste 1 1/2 dl per eidooier. Bij mayonaise voor direct gebruik kunt u 3 dl olie per eidooier voegen. Het gebruik van te veel olie schaadt de smaak.

Ter afwisseling kunt u dit recept vermengen met tomatenpuree, kruiden of fijngewreven en gezeefde vissoorten.
  • Omschrijving recept: Sausjes
  • Bron: Astrid Veldman

Bereiding

Roer de eidooier los met zout, peper en mosterd en klop de azijn er langzaam door.

Voeg, zodra de saus begint te binden, de olie onder voortdurend roeren toe (in het begin druppelsgewijs, maar al gauw langzaam schenkend).



Mayonaise kan schiften:

- als de olie te koud is;

- als de olie in het begin te snel wordt toegevoegd;

- als te veel olie wordt gebruikt.

Is de mayonaise geschift, dan wordt ze meestal verbeterd als u er een lepel heet water doorroert of als u er - onder goed roeren - eerst druppelsgewijs en daarna langzaam schenkend een eidooier bijvoegt.

Meng, als de mayonaise te dik is, er 1 of 2 lepels heet water door.

Notities

Mayonaise kunt u gebruiken bij koude gerechten van vlees, gevogelte, wild, vis, week- en schaaldieren, eieren, groente en aardappelen.

U kunt mayonaise, mits niet te koud, enige tijd bewaren. Het uitdrogen aan de bovenkant voorkomt u door er een dun laagje olie op te gieten of door de pot met plastic af te sluiten.