Home > Recepten

Speculaasbrokken

185 gr zelfrijzend bakmeel

85 gr donkere basterdsuiker

10 gr speculaaskruiden

zout

120 gr koude boter in stukjes

35 gr gepelde amandelen

1 klein losgeklopt ei

een ingevette bakplaat
  • Omschrijving recept: Koekjes; Nederlands
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Zeef het bakmeel boven een kom en maak in het midden een kuiltje.

Doe de suiker, de speculaaskruiden, het zout en de boter in het kuiltje en verkruimel ze met de vingers door het meel.

Kneed het geheel snel tot een soepel deeg.

Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het in de koelkast ± 30 minuten rusten.

Verwarm de oven voor op 170°C.

Rol het deeg uit tot een lap van 7 mm dik.

Leg het deeg op de bakplaat en prik het met een vork regelmatig in.

Garneer het deeg met amandelen en bestrijk het met ei.

Bak de speculaas in het midden van de oven in 20-25 minuten bruin en gaar.

Laat de speculaas afkoelen en breek hem in brokken.



Kleine speculaasjes

(± 50 stuks)

Bestuif een speculaasplank met maïzena.

Druk het deeg in de holten van de plank en snijd het overtollige deeg weg.

Klop de speculaasjes uit de plank en leg ze op de bakplaat.

Bak de speculaasjes ± 15 minuten in het midden van de oven.