Home > Recepten

Speculaas, gevuld, 3

150 gr lichtbruine basterdsuiker

250 gr gezeefd volkorenmeel

2 theelepels bakpoeder

175 gr kleingesneden, koude plantaardige margarine

1 1/2 eetlepel speculaaskruiden

1/2 theelepel zout

3 eetlepels (soja)melk

400 gr amandelspijs
  • Omschrijving recept: Gebak; Nederlands
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Kneed een deeg van de basterdsuiker, het volkorenmeel, het bakpoeder, de margarine, de speculaaskruiden, het zout en de (soja)melk en laat dit op een koele plaats afgedekt een nacht rusten.

Rol het dan uit tot een deeglap van 5 mm dikte en snijd hieruit 2 gelijke stukken (een rechthoek, eventueel ter grootte van een bestaande bakvorm, of in een fantasievorm, bijvoorbeeld een hart).

Leg 1 deel op bakpapier op de bakplaat of in de met bakpapier beklede vorm en bestrijk het dun met (met 1 eetlepel water losgeroerd) ei of melk.

Verdeel er de amandelspijs over en druk die glad uit.

Leg de tweede deeglap erop en druk die wat aan.

Bestrijk ook deze met ei en versier met hele amandelen.

Bak de speculaas 40 minuten op 170°C.

Laat het gebak in de oven wat afkoelen en laat het op een rooster uitdampen of keer het uit de vorm en keer het direct weer.