Home > Recepten

Cassoulet met gekruide saucijsjes

Zout

250 gr varkenssaucijsjes (liefst gekruid met knoflook)

75 gr doorregen rookspekreepjes

400 gr lamsschoudervlees

(ganzenvet)

knoflook

500 gr tros- of pruimtomaten

1 winterwortel

3 uien

droge witte wijn

peterselie

laurierblaadjes

verse tijm

2 blikken reuzen- of boterbonen

3 sneetjes droog witbrood
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Varkensvleesgerechten; Frans

Bereiding

Witte bonen op z'n Frans



Bij ons is de witte boon vooral een ingrediėnt in stampot met snijbonen of salades. In Zuid-Frankrijk gebruiken ze hem als basis voor een hartige bonenstoofschotel met diverse vleessoorten.



Bereiding:

Warm de oven voor op 200°C.

Breng water aan de kook, voeg 1 theelepel zout toe en blancheer de worstjes hierin 10 minuten. Leg ze op keukenpapier en laat ze wat afkoelen.

Bak de rookspekreepjes in een ovenvaste braadpan uit.

Snijd de lamsboutplakken in stukjes en schep ze bij de spekjes (voeg eventueel 2 eetlepels ganzenvet toe) en bak ze rondom bruin.

Knijp er 1 teen knoflook boven uit. Voeg de worstjes toe en bak ook deze bruin (schep het lamsvlees eventueel even uit de pan).

Kruis de tomaten in. Leg ze even in het kokende worstjeswater', neem ze eruit en ontvel ze. Snijd de tomaten in grove stukken, verwijder zoveel mogelijk zaad en vocht.

Snijd de wortel in blokjes en de uien in partjes.

Schep de tomaten, wortel en uien bij het vlees en schenk er 2 dl wijn en ½ liter kookvocht bij.

Maak een boeketje van 1 takje peterselie, 1 laurierblad en 1 takje tijm en leg dit in de pan.

Zet de pan zonder deksel in de oven en laat het gerecht 60 minuten stoven.

Neem de pan uit de oven, prik de korst die zich heeft gevormd door en schep de bonen met het vocht erbij. Verkruimel de sneetjes brood en strooi deze erover.

Zet de pan nog 15 minuten in de oven en roer alles voor het serveren nog even om.

Notities

Geef er stokbrood bij om in de saus te dopen.