Home > Recepten

Moussaka met aubergine

100 gr witte rijst

2 grote aubergines

zout

2 uien

olijfolie

400 gr lamsgehakt

knoflook

verse munt

1 blik tomaatstukjes (400 gr)

boter of margarine

bloem

volle gesteriliseerde melk

peper

nootmuskaat

1 zakje geraspte mozzarella
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Rijstgerechten; Lamsvleesgerechten
  • Bron: Libelle

Bereiding

Gehakt is eigenlijk overal geliefd. Het is lekker en gemakkelijk te bereiden. Moussaka is een soort lasagne van plakken aubergine met een saus van room en gehakt.



Bereiding:

Breng 1/2 liter water aan de kook. Strooi de rijst erin en kook deze 10 minuten. Giet de rijst af en laat afgedekt staan.

Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakken. Bestrooi ze in een vergiet met zout en laat ze 15 minuten staan. Spoel ze daarna af en dep ze met keukenpapier droog. Bak de aubergineplakken in een roosterpan aan beide kanten mooi bruin.

Snipper de uien en fruit ze in de braadpan in 1 eetlepel olijfolie. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Knijp er 2 tenen knoflook boven uit.

Knip 6 blaadjes munt fijn en roer deze met de tomaten en het tomatenvocht bij het gehakt. Laat het afgedekt pruttelen.

Smelt in een steelpan 45 gr boter, roer er ineens 45 gr bloem bij en roer dit glad. Laat het 1 minuut pruttelen. Voeg in delen van 1 dl 1/2 liter melk toe. Laat de melk steeds opnemen en breng de saus aan de kook. Laat de saus even doorkoken en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Warm de oven voor op 200°C. Vet een ovenschaal in.

Schep de rijst onderin de ovenschaal en strijk hem glad. Vul de schaal in lagen met gehaktsaus, aubergineplakken en bechamelsaus en eindig met de bechamelsaus. Strooi de kaas erover en bak de schotel in het midden van de oven in 20 minuten goudbruin en gaar.