Home > Recepten

Hummus 8

50 gr pijnboompitjes

1 blik of pot kikkererwten (uitlekgewicht 400 gr)

2 citroenen

zonnebloemolie

knoflook

korianderzaadpoeder

komijnzaadpoeder

zeezout

paprikapoeder

verse koriander



Naar traditioneel recept

Wie traditionele hummus wil bereiden, brengt de puree op smaak met tahin.

Tahin is een pasta van sesamzaad, die te krijgen is in natuurvoedingswinkels of bij een toko. Gebruik de tahin in plaats van de pijnboompitjes.

Voor de hoeveelheid hummus van het recept, heeft u 50 gr tahin nodig.

Strooi eventueel wat sesamzaad over de hummus.
  • Omschrijving recept: Sausjes; Midden-Oosten
  • Bron: Libelle

Bereiding

Hummus (spreek uit als goemoes) wordt gemaakt van kikkererwten. Het is een vast onderdeel van de mezze, hapjes die vóór de maaltijd worden geserveerd. In ons land is dit gerecht nog niet zo bekend. Hoogste tijd voor een kennismaking!

De basis? Kikkererwten, citroen en specerijen.

Bonen hebben van zichzelf een wat melige smaak die voor de saus kan worden opgepept met citroen. Citroensap is een echte opfrisser, die de eigen smaak van ingredienten versterkt. In hummus wordt het citroensap bovendien gebruikt om de dikke puree te verdunnen.

In het Arabisch heten kikkererwten hummus. Het gerechtje is dan ook simpelweg genoemd naar het belangrijkste ingrediënt. Kikkererwten zijn wat hoekige, gele bonen die de grootte hebben van een kapucijner. De peulvruchten zijn gedroogd verkrijgbaar. Week ze voor gebruik een nacht in water en kook ze de volgende dag in twee uur gaar. Ze zijn ook te koop in blik of pot. De meeste supermarkten verkopen ze in halve literblikken, van het merk Royal Mail. In Islamitische winkels zijn ze ook in potten verkrijgbaar, deze zijn net wat steviger.

Specerijen als komijn- en korianderzaad geven de hummus smaak. Het lekkerste is het, om een theelepeltje van elk in een droge pan al omschuddend te roosteren en daarna in een vijzel met een stamper fijn te wrijven. Wie dat te veel werk vindt, kan ook gewoon gemalen zaad gebruiken. Beide specerijen zijn ook bekend uit de Indische keuken. Gemalen komijnzaad heet dan djinten, gemalen korianderzaad heeft de naam ketoembar. Dat zoekt wat makkelijker.



Rooster de pijnboompitten in een droog verhit steelpannetje met dikke bodem goudbruin. Strooi ze op keukenpapier.

Giet de kikkererwten af en bewaar het vocht. Pureer de erwten en de pijnboompitjes met de staafmixer, of in een kom met de keukenmachine, zo fijn mogelijk. Pers de citroenen uit en roer het sap bij de gemalen kikkererwten. Voeg eventueel, als de puree nog te stevig is, wat kikkererwtenwater toe en roer het geheel smeuïg met 4 eetlepels olie. Knijp er 2 tenen knoflook boven uit en voeg 1 eetlepel korianderzaad en 1 theelepel komijnzaad toe. Breng het op smaak met wat zeezout.

Schep de hummus in een wijd kommetje en trek er met een pollepel een spiraal in. schenk hierin nog wat olie, strooi er paprikapoeder over en garneer met een takje verse koriander. Strooi er eventueel nog wat pijnboompitjes over.

Notities

Hummus gaat prima samen met geroosterde pitabroodjes. Warm de oven voor op 175°C. Snijd de broodjes in repen of kwarten en leg ze op de bakplaat. Bak ze in 5 minuten goudbruin, droog en knapperig.

- Als voorgerecht: Bijvoorbeeld als onderdeel van een buffet met mediterrane hapjes.

- Op brood: Ook op een gewone Hollandse boterham smaakt hummus heerlijk. Maak een combinatie met bijvoorbeeld geitenkaas en komkommer, of met gerookte kipfilet en sla.

- Als bijzondere vulling: Maak eens een oosterse lasagne, bestaande uit even gekookte lasagnevellen, geroosterde aubergineplakken en hummus. Dek het gerecht af met bechamelsaus en laat het even in de oven gaar worden.