Home > Recepten

Foccacia met olijven

1 pak mix voor witbrood (Koopmans)

olijfolie

200 gr zwarte olijven zonder pit

1 sinaasappel

knoflook

gedroogde rozemarijn
  • Omschrijving recept: Brood; Italiaans
  • Bron: Libelle

Bereiding

Foccacia is luchtig brood, dat traditioneel wordt gegeten met een straaltje olijfolie erover. Daarom zitten er altijd putjes in de bovenkant; die zorgen ervoor dat de olie goed door het brood wordt opgenomen.



Meng de broodmix volgens de aanwijzingen op het pak met lauw water.

Gebruik 3 eetlepels olijfolie in plaats van gesmolten boter.

Kneed er een soepel deeg van en laat het, afgedekt met huishoudfolie, op een warm plekje rijzen tot twee keer het volume.

Laat de olijven uitlekken, dep ze droog en snijd ze in plakjes.

Boen de sinaasappel onder warm water schoon en droog hem af. schil de sinaasappel dun, schraap het wit van de schil. Snijd de schil in fijne reepjes (of gebruik een sambaltrekker). Pers de helft van de sinaasappel uit.

Pers 2 tenen knoflook uit.

Meng de olijven, knoflook, sinaasappelschil en -sap.

Kneed het deeg en duw er een holte in. Schep het olijvenmengsel erin en vouw het deeg dicht. Kneed het deeg goed door, zodat de vulling gelijkmatig wordt verdeeld. Vorm twee bollen van het deeg.

Beleg de bakplaat met bakpapier en vet dit dun in met olijfolie. Druk beide deegbollen hierop uit tot twee rechthoekige broden van 21/2 cm dik.

Dek de broden af met een droogdoek en laat ze nog 30 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 175C.

Druk met de pink op gelijke afstanden putjes in het deeg. Bestrooi de broden dun met wat rozemarijn.

Bak de broden onderin de oven in 30 minuten gaar en goudbruin. Neem ze uit de oven en besprenkel direct met wat olijfolie. Laat ze op een rooster uitdampen.

Snijd de foccacia warm in smalle repen en serveer met olijfolie en (rode) pesto.