Home > Recepten

Ameijoas na cataplana 1 (gestoomde schelpdieren)

100 gr chorizo (stukje)

100 gr gedroogde ham (dikke plak)

1 kilo tomaten

1 rode paprika

4 grote uien

olijfolie

1 molenpotje rode peper

knoflook

peterselie

droge witte wijn

laurierblaadjes

11/2-2 kg verse mosselen (of een mix van verse schelpdieren zoals mosselen,

kokkels en venusschelpen)
  • Omschrijving recept: Schelpdiergerechten; Portugees
  • Bron: Libelle

Bereiding

Gesloten als een oester, dat is de cataplana. En dat komt mooi uit, want bereid in zo'n hermetisch afgesloten pan, komen smaak en geur van schelpdieren, groenten en vleeswaren optimaal tot hun recht

De cataplana is een grote koperen pan die bestaat uit twee diepe, bolle deksels die door middel van een scharnier aan elkaar zijn verbonden. Als alle ingredienten erin zijn gedaan, wordt de pan met behulp van twee klemmen hermetisch gesloten. het gerecht wordt min of meer luchtdicht bereid, waardoor alle smaak, vitamines en mineralen bewaard blijven. Van oudsher werd de cataplana vooral door vissers gebruikt. De pan sluit als een bus en verspilt dus zelfs bij zwaar weer en een hevig schommelende boot geen eten. Nu wordt de cataplana alleen nog gebruikt in restaurants van toeristenplaatsen aan de Algarve.

Traditioneel wordt de cataplana gemaakt van koper, dat geleidt de warmte optimaal. Hoewel de pan ook hier te koop is, is het nevenstaande gerecht ook prima te bereiden in een goed sluitende braadpan. Een ander alternatief is de snelkookpan: gebruik hem zonder druk.

De drie basisingredienten voor ameijoas na cataplana' zijn uien, worst en schelpdieren. Open de pan pas aan tafel, zodat alle geuren in één keer vrijkomen.Snijd de chorizo in 1 cm dikke plakjes en deze in blokjes. Snijd de ham in reepjes. Breng water aan de kook. Kruis de tomaten in en dompel ze 5 tellen in het kokende water. Pel ze en snijd het vruchtvlees in blokjes. Laat zoveel mogelijk vocht weglopen. Halveer de paprika, verwijder zaad en lijsten en snijd deze in blokjes. Snipper de uien.

Haal de beide delen van de cataplana los en zet een deel ervan op de kookplaat. Verhit de pan droog voor. Schenk er wat olie in en fruit de uien goudgeel. Maal er wat rode peper over, het mag een beetje scherp zijn. Voeg de paprika- en tomaatblokjes toe en roerbak 2 minuten. Voeg de chorizo en ham toe, roerbak weer 2 minuten en knijp er 4 tenen knoflook boven uit.

Knip een flinke bol peterselie fijn en voeg dit met 1 dl wijn en 2 laurierblaadjes toe. Breng het geheel aan de kook en laat het in de open pan wat inkoken.

Druk de schelpdieren met de sluitkant in de saus. Dek de pan af met het deksel en breng de inhoud aan de kook. Laat alles op niet te hoog vuur in 20 minuten gaar stoven. Serveer het gerecht in de cataplana en open deze pas aan tafel.

Notities

Serveer er een frisse salade bij, van sla, tomaten en verse koriander en

zet partjes citroen op tafel.

Lekker met een glas koele wijn.