Home > Recepten

Antipasti deel 1

500 g verse sprot of ansjovis

75 g hazelnoten

1 tomaat

1 teen knoflook

2 takjes peterselie

2 dl olijfolie

partjes citroen



300 g Italiaanse vleeswaren (mortadella, parmaham, salami, coppa etc)

ingemaakte groenten zoals zoetzuur

ciabatta

olijfolie

Toscaans zeezout



5 ansjovisfilets

1 dl melk

500 g rauwe groenten

1/2 bosje peterselie

4 takjes basilicum

2 tenen knoflook

1 lepel kappertjes

2,5 dl olijfolie

ciabatta
  • Omschrijving recept: Borrelhapjes; Italiaans
  • Bron: Libelle

Bereiding

Antipasti betekent letterlijk: voor de maaltijd. Een juiste naam voor deze hapjes, want de Italianen serveren ze voor de warme pastaschotel, de primi piatti. Deze traditie is vermoedelijk ontstaan in de overvloedige Renaissanceperiode, toen het gebruikelijk was de maaltijd te beginnen en te eindigen met een assortiment van kleine gerechtjes. Er zijn drie soorten antipasti. Favoriet in Noord- en Midden-Italië zijn de affettato misto: gemengde vleeswaren, zoals ham, salami en rookvlees. Populair in onder meer Toscane zijn de antipasto miso: een uitgebreid assortiment van pizzaatjes, belegde geroosterde broodjes, kaas- en groentehapjes. Geliefd in de kuststreken zijn antipasti misto di mare: een keuze uit hapjes met schaal- en schelpdieren en kleine visjes. Als je geluk hebt, worden de antipasti vers bereid en komen ze in volgorde van bereiding op tafel: wat klaar is moet worden gegeten.



- Maak 500 gr verse sprotjes of ansjovisjes schoon. Vouw ze open en leg ze met de velkant naar beneden op een schaal. Rooster 75 gr hazelnoten in een droge pan en hak ze fijn. Snijd 1 tomaat in blokjes, 1 teen knoflook in dunne plakjes en knip het blad van 2 takjes peterselie fijn. Klop 2 dl olijfolie glad met 2 eetlepels citroensap en roer de noten, knoflook en peterselie erbij. Schenk dit over de visjes en laat ze 3 uur marineren. Maal er voor het serveren zout en peper over en schep de tomaatblokjes erbij. Serveer met partjes citroen.

- Schik op een platte schaal 300 gr verschillende Italiaanse vleessoorten, zoals mortadella, parmaham, salami of coppa. Vouw of rol de plakjes op en steek in elk een prikkertje. Schep op de schaal ook ingemaakte groenten, zoals zoetzure uitjes en augurken, gemarineerde artisjokharten en champignons. Geef er ciabatta, olijfolie en Toscaans zeezout (in de zoutmolen) bij.

- Laat 5 ansjovisfilets 1 uur weken in 1 dl melk. Snijd 500 gr rauwe groenten (bijvoorbeeld lente-ui, bleekselderij, paprika, venkel, wortel) in repen. Hak 1/2 bosje peterselie, het blad van 4 takjes basilicum, 2 tenen knoflook, 1 eetlepel kappertjes en de uitgelekte ansjovisfilets in grove stukjes. Giet er ± 21/2 dl olijfolie bij, zodat een wat dikkige saus ontstaat. Schik de groenten op een mooie schaal en geef de saus erbij om in te dippen. Lekker met warme ciabatta.

-