Home > Recepten

Tapas deel 1

1 stokbrood

2 dl olijfolie

4 teentjes knoflook

ansjovisfilet



1 takje peterselie

2 takjes koriander

1 dl olijfolie

2 tenen knoflook

1 lepel rode wijnazijn

200 g lamsschouderlappen



3 tomaten

1 rode spaanse peper

1 zoete spaanse ui

3 gedroogde tomaatjes op olie

olijfolie

1 dl spaanse rode wijn

250 g gekookte mosselen uit de schelp

3 lepels kappertjes



250 g aardappelblokjes

100 g diepvriesspinazie

1 uitje

50 g chorizo aan 1 stuk

olijfolie

8 eieren
  • Omschrijving recept: Borrelhapjes; Spaans
  • Bron: Libelle

Bereiding

Een avond lang genieten van Tapas

Tapas eten is in Spanje een goede traditie. Het avondeten begint laat, pas als de warmte is verdwenen. Maar vanaf vier uur wordt er in de bars al wel wat gedronken. Om de drankjes te beschermen tegen vliegen, legde men een stukje stokbrood op de glazen. Om wat in de maag te hebben, at men dat stukje brood op. In de loop der tijd werd het broodje lekkerder gemaakt, door het te roosteren met knoflookolie. Al gauw werd het belegd met een plakje chorizo of gedroogde ham. De volgende stap was een variatie aan kleine hapjes die op de bar werden gezet. En dat is in Spaanse bars nog steeds zo. Van borden vol gerechtjes kun je nemen waar je zin in hebt. Waar je ook komt, de hapjes zijn altijd lekker.



- Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd 1 stokbrood in schuine sneetjes en leg deze op het ovenrooster. Meng 2 dl olijfolie met 4 teentjes knoflook uit de pers en kwast het brood hiermee in. Schuif het rooster in de oven en bak de sneetjes 10 minuten. Ze moeten niet te bruin worden, maar wel droog, ook aan de onderkant. Leg op elk broodsneetje een ansjovisfilet.

- Knip het blad van 1 takje peterselie en 2 takjes koriander fijn. Roer een marinade van 1 dl olijfolie, 2 tenen knoflook uit de pers, 1 eetlepel rode wijnazijn, de peterselie en koriander. Snijd 200 gr lamsschouderlappen in platte repen. Schep ze om met de marinade en laat het minstens 1 uur marineren. Rijg de vleesrepen aan satéprikkers en rooster of grill ze in 6-8 minuten rondom gaar.

- Ontvel 3 tomaten, snijd ze in blokjes en verwijder vocht en zaadjes. Halveer 1 rode Spaanse peper, verwijder zaad en lijsten en snipper één helft fijn. Snipper 1 zoete, Spaanse ui. Snijd 3 gedroogde tomaatjes op olie in stukjes. Fruit de ui in wat olijfolie. Voeg de tomaat, pepersnippers en gedroogde tomaten toe en bak het kort. Roer er 1 dl Spaanse rode wijn bij en laat het 15 minuten pruttelen. Pureer de saus. Voeg 250 gr gekookte mosselen (uit de schelp) en 3 eetlepels kappertjes toe. Warm het gerechtje door en geef er prikkertjes bij.

- Kook 250 gr aardappelblokjes beetgaar. Laat 1 blok (100 gr) diepvries bladspinazie (Iglo) ontdooien. Snipper 1 kleine ui, snijd 50 gr chorizoworst in blokjes. Bak de aardappel en de ui in wat olijfolie lichtbruin. Klop 8 eieren los en schep de spinazie, chorizo en aardappels erdoor. Schenk nog wat olie in de koekenpan en schep de eiermassa erin. Bak de omelet, met een deksel op de pan, bovenop zachtjes droog. Keer de omelet en bak de onderkant mooi bruin. Serveer de tortilla koud, in smalle puntjes.