Home > Recepten

Mezze deel 1

250 g groene olijven

2 tenen knoflook

2 lepels ketumbar

1 epel gedroogde oregano

1 jampot met deksel

olijfolie



150 g zwarte oogbonen

1 sjalotje

1 bol peterselie

1 teen knoflook

1 thl zeezout

sap van 1 citroen

1 thl djinten

3 lepels olijfolie

paprikapoeder

partje citroen



1 blik (400 g) kikkererwten/kekererwten

3 lepels olijfolie

2 tenen knoflook



1 pak diepvriesfillodeeg

1 citroen

1 flinke bol peterselie

1 thl ketumbar

1 ei

peper

200 g feta

frituurolie
  • Omschrijving recept: Borrelhapjes; Grieks; Turks; Midden-Oosten
  • Bron: Libelle

Bereiding

In het hele Arabische deel van de Middellandse Zee worden ook kleine hapjes gegeten. Ze zijn vooral bedoeld om gasten een hartelijk welkom te geven. Dat de Grieken deze gewoonte ook kennen, komt omdat de Griekse en Arabische cultuur elkaar op veel gebieden hebben beïnvloed. Mezze is de mooie naam voor deze gerechtjes, die meestal door de favoriete drank van het land worden vergezeld. In Turkije is dat thee, liefst met munt. In Israël een glas wijn of een koel glas bier, want dat combineert ook prima met de pittige hapjes. Serveer stukjes brood bij de mezze, bijvoorbeeld goudbruin gebakken reepjes pitabrood.



- Kruis 250 gr grote groene olijven met een scherp mesje in. Knijp 2 tenen knoflook uit en meng dit met 2 eetlepels gemalen korianderzaad en 1 volle eetlepel gedroogde oregano. Kook een jampot met deksel in sodawater uit, spoel het met heet water na. Vul de pot in lagen met de olijven en wat van het kruidenmengsel en schenk de pot vol met olijfolie. Laat de olijven in minimaal 1 week op smaak komen.

- Overgiet 150 gr gedroogde zwarte oogbonen met ruim 1 liter kokend water en laat ze ± 4 uur weken. Breng de bonen in het weekwater aan de kook en kook ze in 45-60 minuten zacht. Snipper 1 sjalotje heel fijn, knip het blad van 1 bol peterselie fijn en knijp 1 teen knoflook uit. Meng dit met 1 theelepel zeezout, het sap van 1 citroen en 1 theelepel gemalen komijnzaad. Laat de bonen uitlekken en afkoelen en schep er het knoflookmengsel en 3 eetlepels olijfolie door. Strooi er wat paprikapoeder over en serveer met partjes citroen.

- Laat 1 blik of pot kikkererwten (400 gr) uitlekken. Verwarm de oven voor op 140°C. Verhit 3 eetlepels olijfolie en bak de kikkererwten al omscheppend goudbruin. Knijp er 2 tenen knoflook boven uit en bak ze nog 1-2 minuten. Schep de kikkererwten op een bakblik en spreid ze uit. Laat ze in de oven 30 minuten drogen of tot ze knapperig zijn.

- Ontdooi 1 pak diepvriesfillodeeg (10 vellen). Snijd elke lap in vierkanten van 12 cm. Dek het deeg af met een vochtige theedoek. Maak 1 citroen onder warm water schoon en rasp de schil eraf. Knip een flinke bol peterselie fijn. Verkruimel 200 gr feta in een kom en schep er 1 theelepel gemalen korianderzaad, de citroenrasp, de peterselie, 1 ei en een flinke draai peper uit de molen door. Leg telkens in het midden van één kant van elk deeglapje een theelepel van het kaasmengsel. Vouw de zijkanten eroverheen, kwast het uiteinde in met water en rol de lapjes op. Bewaar ze onder een vochtige doek. Verwarm een frituurpan met olie tot 185°C en frituur hierin 5-6 rolletjes per keer goudbruin en gaar. Laat ze op keukenpapier uitlekken.