Home > Recepten

Antipasti deel 2

1 stokbrood

3 tenen knoflook

2 dl groene olijfolie

2 vleestomaten

3 takjes basilicum75 g rucola

300 g carpaccio

1.5 dl olijvenmayonaise

1 thl worcestershiresaus

1 lepel citroensap

2 lepels melk

witte peper

parmezaan500 g gare inktvisringen

2 tenen knoflook

2 (zon)gedroogde tomaatjes op olie

2 dl gele olijfolie

2 lepels citroensap

2 lepels peterselie

(zee)zout en peper2 zakjes mozzarellabolletjes

4 takjes basilicum

2 dl gele olijfolie

2 tomaten

1 teen knoflook

1 sjalotje

2 lepels balsamico-azijn

zou en peper
  • Omschrijving recept: Borrelhapjes; Italiaans
  • Bron: Libelle

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200C. Snijd 1 groot stokbrood in schuine sneetjes van 2 cm dikte. Hak 3 tenen knoflook fijn en roer er 2 dl groene olijfolie bij. Bestrijk de sneetjes brood met de knoflookolie, leg ze op het ovenrooster en bak ze in 10-12 minuten goudbruin. Ontvel 2 vleestomaten en snijd ze in blokjes. Verwijder zoveel mogelijk vocht en zaden. Knip het blad van 3 takjes basilicum in dunne reepjes. Schep op elk stuk brood wat van de gehakte tomaten. Maal er wat zout en peper over en strooi de basilicum erover. Sprenkel er aan tafel nog wat olijfolie over.

- Schik 75 gr rucola op een vlakke schaal. Leg hierop dakpansgewijs 300 gr carpaccio (flinterdun gesneden ossenhaas). Klop een dressing van 11/2 dl olijvenmayonaise, 1 theelepel worcestershiresaus, 1 eetlepel citroensap, 2 eetlepels melk, wat zout en versgemalen witte peper. Zet de dressing naast de schaal. Schaaf flinterdunne plakjes Parmezaanse kaas over de carpaccio.

- Doe 500 gr gare inktvisringen in een kom. Hak 2 tenen knoflook fijn, snijd 2 (zon)gedroogde tomaatjes op olie in dunne repen en schep ze met 2 dl gele olijfolie, 2 eetlepels citroensap, 2 eetlepels gehakte peterselie en wat (zee)zout en peper bij de inktvis. Laat de inktvis minstens 2 uur marineren.

- Giet het vocht uit 2 zakjes mozzarellabolletjes (koelvak) en schep deze in een kom. Halveer ze desgewenst. Haal het blad van 4 takjes basilicum en pureer ze met 2 dl gele olijfolie tot een gladde puree. Halveer 2 tomaten, snijd ze in stukjes en doe die mij de mozzarella in de kom. Snipper 1 teen knoflook en 1 kleine sjalot en roer dit met 2 eetlepels balsamicoazijn bij de basilicumolie. Schep dit bij de mozzarella en tomaat en laat het minstens 1 uur marineren. Breng op smaak met zout en peper.