Home > Recepten

Bolo de nozes (Portugese sinaasappelcake)

Boter of margarine

100 gr blanke amandelen

100 gr blanke hazelnoten

1 sinaasappel

5 eieren

125 gr suiker

rum

bloem

poedersuiker
  • Omschrijving recept: Gebak; Portugees
  • Bron: Libelle

Bereiding

Vet een vierkante of rechthoekige ovenschaal van ± 25 cm in met zachte boter en bekleed de bodem met bakpapier.

Maal de noten in een amandelmolen of met de keukenmachine fijn.

Was de sinaasappel onder lauw water. Wrijf de schil droog en rasp hem dun.

Pers de sinaasappel uit.

Warm de oven voor op 180°C.

Splits de eieren. Klop de dooiers met de suiker in 10 minuten dik en lichtgeel. Klop er 1 eetlepel rum bij.

Klop in een schone kom en met schone gardes de eiwitten stijf.

Roer het sinaasappelsap, de rasp, de gemalen noten en 2 eetlepels bloem bij het dooiermengsel. Schep de helft van het eiwit erop en roer dit erdoor. Schep de rest van het eiwit erop en spatel dit luchtig door het mengsel.

Schep het beslag in de ovenschaal. Strijk de bovenkant mooi glad en strooi er door een zeefje wat poedersuiker over.

Bak de cake midden in de oven in 25-30 minuten lichtbruin. Laat de cake ±10 minuten in de vorm afkoelen, keer deze voorzichtig op een rooster en laat hem uitdampen.

Leg de cake op een schaal, strooi er nog wat poedersuiker over en snijd hem in grote blokken.