Home > Recepten

Saté Belazer

- Speklappen, in grote blokken gesneden

- Ketoembar, djinten, ui, knoflook, reuzel, santen in blok, stukje trassi, zout, ketjap manis
  • Omschrijving recept: Varkensvleesgerechten; Indisch
  • Bron: E.d.u.S (nl.culinair)

Bereiding

Door al die berichten over katjang en ketjap saus werd ik weer herinnerd aan de g-e-w-e-l-d-i-g-e sateh van mijn grootmoeders en die van mijn ouders en aan het feit dat er vrijwel nergens -behalve dan in de gespecialiseerde restaurants- een behoorlijke portie sateh te krijgen is. Vooral de vele chinezen en de cafetaria's hebben schuld aan het vermoorden van de satehcultuur door het vlees te stomen, koken, in de frituur te gooien of door simpelweg rottige saus erover te doen.

Wij waren in de familie meester in het maken van super-smakende gerechten van ingredienten die door veel mensen als minderwaardig werden beschouwd. Als we al vlees aten dan geen magere varkenslappen maar speklappen, geen biefstuk maar doorregen runderlappen, geen kipfilet maar vleugels. De smaak werd toch meer bepaald door de kruiden dan door het vlees. En sateh babi maakten we dus helemaal niet van de varkenshaas of in het beste geval van hamlappen maar van de speklappen. Sateh ajam tida ada want was veel te duur. En bij wijze van grap serveerden we sateh andjing en sateh koetjing (met taai koetjing saus) aan de hollanders dat was nog wel te betalen. En reken dus maar dat sateh van speklappen geroosterd op een aran vuurtje (in een vierkant Verkade blik met ijzerdraadjes erop) de lekkerste sateh is die je ooit hebt geproefd. Heb uren zitten kiepassen boven zo'n ding. Het varkensvet dat er af druppelt en op de hete houtskool terecht komt, de rook van de kruiden die je er op kan gooien, beetje aangebrand, oei wat was dat lekker en reken er maar niet op dat we ons zorgen maakten over het ongezonde karakter van de rook.

Maar het kon nog minder, en in onze familie heette dat sateh belazer. Werd niet gemaakt boven een houtskoolvuur, maar gewoon in de pan en als je niet beter wist zou je zweren dat je sateh aan het eten was.



Je doet het vlees met de ketoembar, djinten, uitgeperste knoflook en de ketjap in een kom en laat het lekker een uurtje of zo marineren.



Hoeveelheden? Tja wat lekker is. Je gaat door met het fruiten van de ui in de reuzel, je doet daar de trassi bij en een stukje geconcentreerde santen en dan ga je op een lekker hoog vuur de blokjes vlees braden. Als alles bruin en gaar is zout erbij. Met katjangsaus serveren en je zou zweren dat je sateh eet.

Notities

Dit moet je serveren met witte rijst. Je eet je vingers erbij op.