Home > Recepten

Swiwi ajam

kipvleugels

margarine

uien

knoflook

trassi

santen

ketoembar

djinten

zout

ketjap manis
  • Omschrijving recept: Kipgerechten; Indisch
  • Bron: E.d.u.S. (nl.culinair)

Bereiding

Door al die berichten over katjang en ketjap saus werd ik weer herinnerd aan de g-e-w-e-l-d-i-g-e sateh van mijn grootmoeders en die van mijn ouders en aan het feit dat er vrijwel nergens -behalve dan in de gespecialiseerde restaurants- een behoorlijke portie sateh te krijgen is. Vooral de vele chinezen en de cafetaria's hebben schuld aan het vermoorden van de satehcultuur door het vlees te stomen, koken, in de frituur te gooien of door simpelweg rottige saus erover te doen.

Wij waren in de familie meester in het maken van super-smakende gerechten van ingredienten die door veel mensen als minderwaardig werden beschouwd. Als we al vlees aten dan geen magere varkenslappen maar speklappen, geen biefstuk maar doorregen runderlappen, geen kipfilet maar vleugels. De smaak werd toch meer bepaald door de kruiden dan door het vlees. En sateh babi maakten we dus helemaal niet van de varkenshaas of in het beste geval van hamlappen maar van de speklappen. Sateh ajam tida ada want was veel te duur. En bij wijze van grap serveerden we sateh andjing en sateh koetjing (met taai koetjing saus) aan de hollanders dat was nog wel te betalen. En reken dus maar dat sateh van speklappen geroosterd op een aran vuurtje (in een vierkant Verkade blik met ijzerdraadjes erop) de lekkerste sateh is die je ooit hebt geproefd. Heb uren zitten kiepassen boven zo'n ding. Het varkensvet dat er af druppelt en op de hete houtskool terecht komt, de rook van de kruiden die je er op kan gooien, beetje aangebrand, oei wat was dat lekker en reken er maar niet op dat we ons zorgen maakten over het ongezonde karakter van de rook.

Maar het kon nog minder, en in onze familie heette dat sateh belazer. Werd niet gemaakt boven een houtskoolvuur, maar gewoon in de pan en als je niet beter wist zou je zweren dat je sateh aan het eten was.



- Kipvleugels, pennen eraf, en de rest scheiden in boven- en onderarm. De kleine pootjes die je op de markt koopt zijn eigenlijk de bovenarmen van de kip, de vleugeltjes dus.

- In plaats van reuzel gebruik je hier margarine. Uien braden, knoflook, trassi en santen erbij, kipvleugels aanbraden en dan de rest van de kruiden erbij met een flinke scheut ketjap. Zout erbij, aan de kook brengen, flink glas water erbij en lekker laten pruttelen met deksel op de pan totdat alles goed gaar is. Eventueel water erbij gieten als het teveel verdampt.

Notities

Dit moet je serveren met witte rijst. Je eet je vingers erbij op.