Home > Recepten

Lontong, gado-gado, soto ajam deel 2

Het basisrecept is in dit geval dus als volgt. Men neme

1 naaimachine

wit katoenen garen

verbandgaas

kleefrijst



Lontong kun je ook heel goed van gewone rijst maken en dan bedoel ik

natuurlijk niet die voorgekookte rijst van Uncle Ben of Lassi maar één van de vele bijzondere rijstsoorten die er zijn. Je zal er versteld van staan hoeveel plezier je kan beleven aan de rijstkeuze. Je kan zelfs wat ongepelde rijst er door doen- niet alles want ongepelde rijst kleeft nu eenmaal minder goed.

En om het extra lekker te maken: beetje santen (kokosmelk, al of niet

geconcentreerd)

Naai zakjes van zo'n 8 cm breedte en 15 cm lengte en vul die voor 1/3 met

rijst. Naai ze dan aan het uiteinde dicht. Die zakjes worden met veel water met zout en eventueel wat santen opgezet en aan de kook gebracht. Zorg ervoor dat er voldoende water in de pan blijft. Laat de zakjes minimaal 1 uur koken, giet af en laat ze minimaal 8 uur afkoelen. Het is dus niet echt iets wat je even vlug kan maken.

Als je de juiste hoeveelheid rijst in de zakjes gedaan hebt staan ze nu lekker strak in het vel, ze moeten nu de tijd krijgen om hard te worden.
  • Omschrijving recept: Rijstgerechten; Groentegerechten; Soepen; Informatie; Indisch
  • Bron: E.d.u.S (nl.culinair)

Bereiding

Na uitharden laat je lontong weer op kamertemperatuur komen of je kan hem wat opwarmen in de magnetron. Knip voorzichtig het zakje eraf. Als je lekkere rijst genomen hebt kun je nu direct gaan smullen maar over het algemeen gebruik je lontong in combinatie met sateh, gado-gado of lekker met soto ajam er overheen:



Het makkelijkst is als gado-gado. Je kookt kort groenten zoals boontjes, taugé, witte kool, broccoli, maar ook aubergine en courgette doen het goed.

Daar hoort gado-gado saus bij, dat is eigenlijk een dunne pindasaus die er overheen wordt gegoten:



Wat uitjes fruiten in weinig olie, knoflook erbij, stukje trassi, sambal naar smaak, 1/2 pot goede pindakaas (Calvé), goed roeren en dan melk erbij -let op je moet hier goed doorroeren want anders wordt het een harde bal.

Doorgaan met melk toevoegen totdat het een dunne vloeistof is geworden. Dan een schep suiker erbij, citroensap of asem, een scheut ketjap manis. De saus moet vrij dun blijven. Als de smaak niet romig genoeg is, santen (kokosmelk) erbij doen. Misschien overbodig, maar dit alles doe je dus in een dikke pan (niet van roestvrij staal) op een matig vuurtje.



Met sateh is de bovenstaande saus hetzelfde, maar je gebruikt water in plaats van melk en je maakt de saus dikker. Ach, en er zijn zoveel manieren om katjangsaus te maken, alles is goed. Als je er van houdt kun je ook nog wat ketoembar (koriander) bij doen en een beetje djinten (komijn) - van het laatste niet teveel want het overheerst al vlug.



Soto van kip over de lontong heen is ook een echte aanrader. Deze soep kent ook nogal wat varianten en volgens de overlevering heeft de echte soto als hoofdingredient -schrik niet- de onderbroek van een oude chinees die hij dan wel 2 weken aaneengesloten moet hebben gedragen. Het is mij onduidelijk om welke bijdrage tot de ingredienten dit nu moge dienen dus ik geef hier geen vervangmiddel aan. Je moet zelf maar uitproberen of het verhaal klopt.



Neem een soepkip, ingewanden eruit halen, opzetten met ruim water. Fruit in een aparte pan wat uien in de olie, knoflook en voeg dat toe met een schijfje laos, een salam blaadje, bosje sereh, wat koenjit, stukje trassi, stuk van een santenblok, zout. Goed gaar laten koken, eventueel aanvullen met wat water en aan het eind van het kookproces wat stukjes selderijstengel erbij en wat heldere dunne rijstemie. Kip eruit vissen en het vlees losmaken van de botten en terug in de soep doen.