Home > Recepten

Watergruel (of gezondheidsbrij).

100 G. parelgort, 1½ L. water (f 0.03)

2 d.L. bessensap of ander vruchtensap (- 0.15)

75 G. krenten of 100 G. gedr. pruimen (- 0.08)

75 G. suiker (0.04)



(tussen haakjes staat de prijs van 1919!)
  • Omschrijving recept: Nagerechten; Nederlands
  • Bron: Martine Wittop Koning (kookboek uit 1919)

Bereiding

Mijn grootmoeder zaliger maakte vroeger de beste watergruel (krentjebrij) ooit. Haar basisrecept kwam uit: Eenvoudige berekende recepten door Martine Wittop Koning. ( drieendertigste druk, uitgegeven in 1919)



Strooi de gort in het kokendewater en laat ze zachtjes 2 uur koken. Voeg er dan het vruchtensap, de krenten en de suiker bij en kook alles samen nog een ½ uur tot de soep dik vloeibaar is.



Om het extra lekker te maken liet ze een paar kaneelstokjes meekoken en vaak gebruikte ze als extra vulling een zakje tutti-frutti. De krentjebrij werd 's winters warm gegeten, 's zomers kregen we koude watergruel. Het werd altijd als dessert en alleen bij feestelijke gelegenheden geserveerd, de krentjebrij maakte altijd deel uit van het, zelf te kiezen, verjaarsmenu.



Er is ook een variant met havermout, het recept is verder hetzelfde alleen de kooktijden zijn korter. De havermout moet ¾ uur koken waarna de vruchten etc worden toegevoegd. Hierna nog 15 min koken tot dik vloeibaar. ( Deze vorm werd in onze familie niet zo lekker gevonden als die met gort.)



Overigens is parelgort nog steeds te koop in sommige supermarkten.



Willem