Home > Recepten

Aliolie, echte en 'valse'

3 grote tenen knoflook

1/4 theelepel grof zout

2 dl. olijfolie

1 theelepel limoensap.



Dit is dus een "vervalsing":

10 tenen knoflook

1/2 theelepel fijn zout

2 eidooiers

2,5 dl. olijfolie

2 dl. citroensap

zwarte peper
  • Omschrijving recept: Sausjes; Spaans
  • Bron: Tonny Leeflang-Wondergem (nl.culinair)

Bereiding

Het wordt gemaakt in een vijzel met houten stamper en is goed als de vijzel kan worden omgekeerd zonder dat de saus eruit valt.

Volgens de Spaanse gastronomen (o.a. Pedro Luis y Yayo) is elke toevoeging van ei een moderne vervalsing van het originele recept maar bijna iedereen voegt tegenwoordig een eidooier toe om een snellere binding te krijgen Ook het originele recept van Aļolie(Frans) bevat geen eidooier maar alleen maar knoflook en olijfolie.1 bolletje knoflook, gepeld en 3 dl. olijfolie verder niets.



Dit is dus een "vervalsing":

10 tenen knoflook

1/2 theelepel fijn zout

2 eidooiers

2,5 dl. olijfolie

2 dl. citroensap

zwarte peper

Worden eveneens gemaakt in een vijzel met houten stamper.