Home > Recepten

Abish met geraspte geitenkaas (Ethiopie)

125 ml plantaardige olie

1 grote ui, in blokjes

15 g (1 eetlepel) gemberwortel, geraspt

15 g (1 eetlepel) knoflook, fijngehakt

2 tomaten, in blokjes

500 g mager rundergehakt

zout naar smaak

2 - 3 eieren, losgeklopt

15 g (1 eetlepel) kurkuma

15 g (1 eetlepel) boter gekruid met 15 g (1 eetlepel) fijngehakte peterselie

extra peterselie ter garnering

250 g geraspte geitenkaas (desgewenst)
  • Omschrijving recept: Rundvleesgerechten; Ethiopisch
  • Bron: Dorinda Hafner - De Afrikaanse keuken wereldwijd

Bereiding

Hoewel het in Afrika de gewoonte is om vlees te gebruiken als smaakmaker of kruiderij en het zelden het hoofdbestanddeel van een maaltijd vormt, gebruikt dit simpele gerecht vlees als vulling voor fruit en groenten als groene, onrijpe pawpaw (papaja’s), groene paprika’s of gepofte aardappelen.

Eigenlijk zou dit gerecht geheel in boter bereid moeten worden, maar omdat boter in een groot deel van Afrika zo duur is, gebruiken de meeste mensen er maar een eetlepel van en voegen daar een kruid naar keuze aan toe.



Verhit de olie in een pan en fruit hierin de ui goudgeel. Voeg gember, knoflook, tomaten, gehakt en zout toe. Laat dit bij lage temperatuur 15 tot 20 minuten zachtjes sudderen; roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.

Voeg de eieren toe aan het mengsel in de pan en laat het nog eens 10 minuten pruttelen. Neem de pan van de warmtebron. Voeg de kurkuma en de gekruide boter toe en strooi er ten slotte peterselie en kaas over.

Dien op met rijst of vers brood; vermeng het met gestoomde maïs, eet het zo of gebruik abish om andere groenten te vullen.