Home > Recepten

Couscous met rozijnen en ui (Marokko)

750 g tarwegries (couscous)

50 gram boter of olie

snufje zout



SAUS

400 g lamsvlees

125 g gedroogde rozijnen

500 g grote uien

2 takjes verse koriander (samengebonden tot een bundeltje)

1 kaneelstokje

1 mespuntje gemberpoeder

1 snufje saffraan

75 g poedersuiker

3 eetlepels olijfolie

35 g boter

zout

peper
  • Omschrijving recept: Deegwaren; Marokkaans
  • Bereidingstijd: 1 uur
  • Bron: Saskya Budding e.a. - Eten bij de buren

Bereiding

Harde tarwegries of couscous vereist een bepaald aantal handelingen die misschien wat bewerkelijk overkomen, maar zeker de moeite waard zijn. Een couscoussier, een speciale couscouspan, is bij het bereiden ervan eigenlijk onmisbaar. Deze pannen zijn te koop in Marokkaanse winkels. Eventueel kunt u de couscoussier vervangen door een stoompan waarin u een doek legt, of een metalen vergiet dat u ala stomer gebruikt. Wie de traditionele methode te bewerkelijk vindt, kan misschien bij een goed gesorteerde supermarkt pakken couscous vinden die men slechts even hoeft te laten wellen (lees dus eerst de gebruiksaanwijzing).

De tarwegries en de saus worden apart gemaakt en pas op het laatse samen op een ronde schaal geserveerd. Op speciaal verzoek geeft Oussama, in samenwerking met zijn goede vriend Claude Heurtaux (geboren en getogen in Marokko en kenner van deze keuken), een van z’n favoriete recepten.



Laat de rozijnen 5 minuten in water weken en giet ze dan af. Leg onderin de couscoussier of stoompan de olijfolie, het vlees, 1 gehakte ui, de koriander, saffraan, gember, zout en peper en giet er water bij tot het net onder staat. Zet op een laag pitje.

Klassieke methode (indien u hiervoor gekozen hebt:) Besprenkel de tarwegries met water en wrijf met de handen de couscous een beetje los. Laat de pan bovenop de onderste pan 20 minuten stomen en herhaal deze handeling nog tweemaal. De couscous moet langzaam mooi gelijkmatig wellen. Tenslotte haalt u nogmaals de bovenste pan van het vuur. Roer er de boter en een beetje zout doorheen en stoom hem nogmaals 20 minuten.

Voordat u de pan terugzet, doet u in de onderste pan de rest van de uien (grofgesneden), plus de rozijnen. Eventueel kunt u wat water toevoegen.

Serveer de couscous op een schaal als een bergje met een kuil in het midden, vergelijkbaar met een vulkaan. Hierin schept u het vlees en de uien (koriander en kaneel verwijderen). U kunt de jus er eveneens overheen gieten, maar het is lekkerder wanneer u deze apart in een kom serveert en iedereen naar wens ervan kan nemen.

Notities

Geef hier een salade bij, bijvoorbeeld de klassieke Salade van tomaat en groene paprika.