Home > Recepten

Zuringsoep, romige

3 middelgrote aardappelen

1 dun preitje

3/4 liter groentebouillon

± 1 1/2 dl melk

1 sjalotje

1 eetlepel boter

100 gr zuring

versgemalen peper

kerriepoeder

1 dl slagroom

2 eetlepels zonnebloempitjes
  • Omschrijving recept: Soepen
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Kook de aardappelen en de prei in de helft van de bouillon gaar en pureer ze daarna samen.

Verdun de puree met de rest van de bouillon en zoveel melk, dat een dikromige massa ontstaat.

Maak met peper, kerrie op smaak af en houd het warm.

Snipper het sjalotje en fruit het in de boter goudgeel.

Snijd de zuring in reepjes en bak die 2 minuten omscheppend mee.

Pureer ook deze ui-zuringmassa, voeg de slagroom toe en houd het warm.

Laat de zonnebloempitjes in een droge koekenpan goudbruin kleuren.

Schep in diepe borden eerst 2 soep-opscheplepels aardappelsoep en dan 1 lepel zuringpuree en 'marmer' een beetje met een vork.

Bestrooi met zonnebloempitjes en garneer met zuringblaadjes.

Notities

Serveer de soep direct, met toast.



Zuring werd al in zeer vroege tijden als groente gegeten. De frisse, bitter-zuur smakende bladeren doen aan spinazie denken. De jonge blaadjes geven in combinatie met andere slasoorten een pittig accent aan salades (dan wel minder azijn in de dressing gebruiken). Gehakte zuring geeft groentesoepen, omeletten, lams- en rundvleesgerechten en sauzen een bijzondere smaak. Zuringsoep is een klassieker uit de Franse keuken. Wilt u zuring als groente eten, dan de gehakte blaadjes in een roestvrijstalen pan in weinig boter kort stoven. Zuring is winterharde vaste plant, die u het beste in de volle grond kunt zetten in verband met hoogte en omvang.