Home > Recepten

Bietensoep, Pools 1

350 gr soepgroenten (wortel, prei, selderij, peterselie, ui)

100 gr gerookt spek

½ kg soepkip

250 gr ongekookte rode bieten

1 laurierblad

10 gr gedroogde paddestoelen

½ liter bietenzuur (zie recept)

1 teentje knoflook

zout, peper

1/2 theelepel suiker

citroensap
  • Omschrijving recept: Soepen; Pools
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Breng de schoongemaakte en kleingesneden soepgroenten samen met het spek en de kip in ± 2 liter water aan de kook.

Voeg er de in plakjes gesneden bieten, de peper en het laurierblad aan toe en trek hiervan in ± 30 minuten een bouillon.

Kook in een apart pannetje in ± 1/4 liter water de gedroogde paddestoelen in ± 15 minuten gaar.

Giet vervolgens zowel de bouillon van de groenten en het vlees als het kooknat van de paddestoelen door een zeef en roer beide afkooksels door elkaar.

Voeg aan dit mengsel het bietenzuur toe.

Verwarm de soep tot bijna aan de kook (laat niet koken, want dan verliest de soep kleur!).

Voeg er tenslotte naar smaak wat zout, suiker, een uitgeperst teentje knoflook en citroensap aan toe.

Notities

Deze bieten soep wordt traditioneel opgediend met uszka (oortjes), gevuld en in vorm gevouwen deeg, maar u kunt er ook gevulde pasteitjes van bladerdeeg of soepstengels bij serveren.