Home > Recepten

Venkelsoep

venkelknollen (afhankelijk van de grootte)

3/4 liter water

1 bouillontablet

zout

25 gr boter

20 gr bloem

2 eierdooiers

2 eetlepels room (slagroom, koffieroom of crème fraîche)

citroensap of droge witte wijn

een schaal met een inhoud van 1 1/2-2 liter
  • Omschrijving recept: Soepen
  • Aantal Porties: 3
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Was de venkelknollen en snijd ze doormidden; Bewaar het mooie groen voor de garnering.

Wip de malse kern uit de venkelhelften en snijd deze ragfijn (dit deel wordt later als vulling voor de soep gebruikt).

Snijd de rest van de venkelknollen in grove stukken.

Doe de stukken venkel samen met het water, het bouillontablet en een flinke mespunt zout in de schaal.

Breng het geheel in 10-13 minuten aan de kook en laat het mengsel 8 minuten doorkoken.

Giet de venkelbouillon door een zeef. Wrijf daarbij ook zo veel mogelijk venkel door de mazen van de zeef en schraap de onderkant van de zeef zorgvuldig schoon (of maak de soep in een elektrische mengbeker of foodprocessor volkomen glad).

Laat de boter in de schaal smelten, roer er de bloem door en voeg daarna de venkelbouillon toe.

Roer nogmaals goed.

Breng de soep aan de kook en klop haar met een garde glad.

Schep de fijngesneden venkel door de soep en laat deze in de soep zacht worden.

Vermeng de eierdooiers met de room, roer er 2 eetlepels van de hete soep door en giet het mengsel bij de soep.

Laat de soep nu niet meer doorkoken, maar breng haar nog wel op smaak met wat zout en enkele druppels citroensap of een scheutje droge witte wijn.

Garneer de soep met venkelgroen.