Home > Recepten

Moksie-alesie 4

500 gr varkens- of kipfilet

200 gr zoutvlees (of 200 gr mager gerookt spek of pekelvlees)

200 gr garnalen

1-2 grote uien

3 teentjes knoflook

1 spitskool (of witte kool)

500 gr rijst

2 blikjes tomatenpuree

2 bouillonblokjes

stuk santen (± 100 gr)

1 grote makreel (of 2 kleine)



U kunt dit gerecht ook met gerookte kip klaarmaken.
  • Omschrijving recept: Varkensvleesgerechten; Visgerechten; Rijstgerechten; Surinaams
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

(spreek uit: moks'alesie)



Snijd het zoutvlees (of spek/pekelvlees) in blokjes en bak die even uit in (olijf)olie.

Snijd het vlees in dobbelsteentjes, kruid ze met zout en peper en bak ze in de (olijf)olie bruin. Doe de ui, knoflook, tomatenpuree, bouillonblokjes, 1/4 liter water (heet, anders wordt het vlees taai), santen en de niet te fijngesneden kool erbij. Laat dit in een kwartiertje gaar worden.

Schep alles met een schuimspaan uit de pan en doe de rijst in de vloeistof. Vul aan met water, zodat u de juiste vloeistof/rijstverhouding krijgt (de rijst moet ± 1,5 cm onder staan. Meet dit zonodig even na. De verhouding moet ongeveer 1,5 kopje vloeistof per kopje rijst zijn; anders blijft de rijst hard).

Breng de rijst aan de kook en laat hem de voorgeschreven tijd doorkoken.

Schep, als de rijst gaar is, alles er weer doorheen en laat het geheel nog een kwartiertje doorstomen (op een heel laag pitje, anders brandt het aan).

Ontdoe intussen de makreel van graten en vel en snijd de vis in stukken.

Schep de stukken vis voorzichtig door het rijst/vleesmengsel en voeg de garnalen toe.

Laat alles nog even aan elkaar wennen, terwijl u de tafel dekt.

Dit gerecht is de tweede dag nog veel lekkerder.