Mayonaise |
|
1 eidooier 21/2 dl slaolie 1 eetlepel azijn of citroensap zout, peper mosterd of mosterdpoeder |
|
BereidingDe dooier goed los kloppen met zout, peper en mosterd of mosterdpoeder.Een klein deel van de azijn of het citroensap onder goed roeren toevoegen. De olie in het begin bij druppels tegelijk, onder voortdurend kloppen toevoegen. Pas weer nieuwe druppels olie toevoegen wanneer de vorige geheel in de massa zijn opgenomen. De rest van de azijn of het citroensap door de mayonaise mengen en de saus naar verkiezing op smaak afmaken met nog iets zout en peper. Raadgevingen om te voorkomen, dat mayonaise zal "schiften": a. de slaolie op kamertemperatuur brengen, koude olie doet de mayonaise makkelijk mislukken. b. de kom waarin de mayonnaise gemaakt zal worden, even voorverwarmen. c. de slaolie vooral in het begin, druppelsgewijs toevoegen. d. wanneer men de mayonaise wil bewaren, per eidooier niet meer dan 2 dl slaolie gebruiken. Na enige dagen bewaren, scheidt zich, wanneer men te veel olie gebruikt, deze wel eens af. NotitiesMen kan mayonaise gebruiken bij koude gerechten van vlees, vis, week- en schaaldieren, eieren, groenten, aardappelen.Men kan mayonaise desgewenst vermengen met gehakte groene kruiden, augurken en uitjes. |
Home > Recepten