Home > Recepten

Tagliatelle, zoals in Cremona

> 250 à 275 gram (groene) tagliatelle

> zout

> 300 gram Panna- of vergelijkbare ham, 4 à 5 dikke plakken

> 1 eetl. (olijf)olie

> 40 gram boter

> 1 grote ui, gesnipperd

> 1 teentje knoflook, ragfijn gehakt of uitgeperst

> 21/2 deciliter crème fraiche of slagroom

> witte peper uit de molen

> 75 gram fijngeraspte (oude) Parmezaanse kaas
  • Omschrijving recept: Deegwaren; Italiaans (Cremona)
  • Bron: Hans Belterman

Bereiding

In Cremona bereid men de pasta zoals men dat ook al honderd jaar

geleden deed: met veel room, ham en kaas.





Bereid de pasta zoals op de verpakking is aangegeven. Voeg wat zout aan het kookwater toe. Laat de tagliatelle na het koken uitlekken. Doe de pasta terug in de pan en schud er een klontje (ca. 20 gram) boter door en rasp een beetje nootmuscaat erover.

Snijd de ham in minuscule blokjes.

Verhit olie en 20 gram boter in een wok. Wacht tot het schuim van de boter begint weg te trekken. Laat alles even door de pan "walsen". Laat de ui, onder voortdurend roeren en omscheppen zolang fruiten tot ze begint te kleuren. Schep de hamblokjes en knoflook erdoor en spreid na 1 minuut de tagliatelle erover uit. Laat onder voortdurend omscheppen de pasta door en door warm worden.

Breng intussen in een pannetje de room aan de kook. Voeg er een beetje zout en wat peper aan toe.

Doe de tagliatelle over in een voorverwarmde schaal. Schenk de kokende room erover en bestrooi alles met de geraspte kaas. Schep het gerecht aan tafel nog eenmaal heel luchtig om.

Notities

Tip: geef een tomatensalade met zwarte olijven en basilicum erbij.



Variant: vervang de helft van de Parmaham door salami. Hak de salami tot kruimels en laat de knoflook achterwege.