Home > Recepten

Neua Brio Wan (Rundvlees in zoetzure saus)

> 4 eetl. (zonnebloem- of arachide)olie

> 4 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden

> 400 à 500 gram mals rundvlees, zoals kogelbiefstuk, in reepjes van 1 x 4 centimeter gesneden

> 1 komkommer, geschild, gehalveerd, zaad weggenomen, in blokjes van 1 centimeter gesneden

> 1 grote ui, gesnipperd

> 2 (tros)tomaten, ontveld, vruchtvlees in blokjes gesneden

> 2 à 3 rode Spaanse pepers, vruchtvlees in uiterst smalle reepjes (draadjes) gesneden

> 2 theel. suiker

> 2 theel. donkere Chinese sojasaus

> 2 eetl. limoen- of citroensap

> 3/4 dl (runder- of groenten)bouillon, eventueel instant

> 1 theel. allesbinder

> zout

> zwarte peper uit de molen

> 1 eetl. fijngesneden verse korianderblaadjes
  • Omschrijving recept: Rundvleesgerehten; Sausjes; Thais
  • Bron: Hans Belterman

Bereiding

In Thailand is het gerecht bekend onder de naam Neua Brio Wan. Het is een gerecht dat vooral veel in restaurants wordt opgediend waar toeristen komen. De Thai's zelf beschouwen het gerecht als een typisch gerecht dat je je gasten op hoogtijdagen voorzet. Het komt er dan ook niet zo vaak op tafel.



Verhit de olie in de wok. Laat alles even door de pan "walsen". Laat de knoflookplakjes goudbruin fruiten. Neem ze met een schuimspan uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken en afkoelen.



Bak het vlees, onder voortdurend omscheppen in de resterende olie, niet veel langer dan 3 minuten. Neem het vlees met een schuimspaan uit de pan en houd het warm.

Laat hierna komkommer, ui, tomaten en rode pepers onder voortdurend

omscheppen 3 minuten bakken. Schep daarna het vlees erdoor en voeg vervolgens suiker, sojasaus en limoen- of citroensap toe. Schep alles enkele malen om. Schuif alle ingredienten naar een zijde van de wok. Voeg aan het vocht op de bodem de bouillon toe. Wacht tot alles aan de kook is gekomen. Strooi allesbinder erover en voeg wat zout en peper toe. Roer alles krachtig door en schep daarna de ingredienten door de saus. Verdeel het gerecht over voorverwarmde borden. Strooi de knoflookplakjes en wat koriander erover.

Notities

Tip: geef drooggekookte (pandan)rijst apart erbij.