Home > Recepten

Varkensvlees in ketjapsaus

> 3 eetl. (zonnebloem- of arachide)olie

> 400 à 500 gram malse varkenslappen, in reepjes van 1 x 5 centimeter

gesneden

> zout

> zwarte peper uit de molen

> 2 uien, gesnipperd

> 2 teentjes knoflook, ragfijn gehakt of uitgeperst

> 2 theel. fijngeraspte verse gemberwortel

> 2 theel. sambal oelek

> 1.25 deciliter ketjap manis

> 1 eetl. fijngesneden verse koriander
  • Omschrijving recept: Varkensvleesgerechten; Sausjes; Chinees; Indisch
  • Bron: Hans Belterman

Bereiding

Een specialiteit van de Chinezen in Indonesië. De Indonesiërs zelf eten geen varkensvlees en bereiden dergelijke gerecht dan ook met het vlees van kippen en gefokte eenden.



Verhit de olie in de wok en laat de hete olie even door de pan "walsen". Voeg het vlees bij gedeelten toe en laat het onder voortdurend omscheppen 5 minuten zachtjes bakken. Strooi er wat zout en peper over en voeg uien, knoflook, gemberwortel en sambal oelek toe. Laat alles, onder voortdurend roeren en omscheppen, 3 minuten zachtjes bakken. Schenk er 3 deciliter kokend water en de ketjap bij. Wacht tot alles aan de kook is gekomen. Roer alles krachtig door. Temper de warmtebron en laat alles zolang zachtjes koken tot door het indampen de helft van het oorspronkelijke vocht in de wok is overgebleven. Doe alles over in een voorverwarmde schaal. Strooi koriander erover.

Notities

Tip: geef droog gekookte basmatirijst erbij. Bestrooi de rijst eventueel met wat seroendeng (geroosterde kokos met pinda's) of geef het in een kommetje apart erbij.