Home > Recepten

Ikan Bali (makreel in ketjapsaus)

> 2 Ó 3 verse makrelen, samen ca. 900 gram, schoongemaakt

> 3 eetl. limoen- of citroensap

> zout, zwarte peper uit de molen

> 3 Ó 4 eetl. ma´zena

> 11/2 dl (zonnebloem)olie

> voor de saus:

> 2 uien, grof gesnipperd

> 2 teentjes knoflook, grof gesnipperd

> 1 kleine rode Spaanse peper, vruchtvlees in reepjes

> 1 stukje verse gemberwortel, ca. 35 gram, geschild, in stukjes gehakt

> 11/2 eetl. (zonnebloem)olie

> 11/2 dl ketjap manis

> 1 eetl. limoen- of citroensap

> 2 eetl. palm- of (donker) bruine basterdsuiker

> 1 eetl. allesbinder

> zout

> 1 eetl. fijngesneden verse koriander

> 4 bosuitjes, in uiterst smalle ringetjes
  • Omschrijving recept: Visgerechten; Indisch
  • Bron: Hans Belterman

Bereiding

Het recept betreft een eenvoudige versie van de in Indonesische

restaurants veel geserveerde Ikan Bali. U heeft er beslist dagverse makreel voor nodig. U kunt het gerecht overigens ook met schelvis bereiden.Snijd de vis in moten met een dikte van ca. 3 centimeter. Spoel de moten onder stromend koud water. Maak ze vervolgens droog met keukenpapier en wrijf ze in met limoen~ of citroensap. Laat de vis tenminste 10 minuten liggen.

Maak hierna de saus door eerst met behulp van de keukenmachine een fijne massa van uien, knoflook, Spaanse peper en gemberwortel te maken. Verhit de olie in een wok en laat alles even door de pan "walsen". Voeg de uienmassa toe en laat alles, onder voortdurend omscheppen 3 minuten

fruiten. Schenk 21/2 deciliter water erbij en roer alles goed door. Laat het mengsel daarna 7 Ó 8 minuten zachtjes koken. Voeg vervolgens ketjap, limoen- of citroensap en suiker toe. Wacht tot alles opnieuw aan de kook is gekomen. Strooi allesbinder erover en roer alles krachtig door. Voeg eventueel nog wat zout naar smaak toe. Schenk de saus door een zeef in een ander pannetje en houd alles warm.

Maak de vis opnieuw droog met keukenpapier. Wrijf de moten in met wat zout en peper. Wentel ze daarna door ma´zena. Schud overtollige ma´zena er af.

Verhit in een wok 11/2 deciliter olie en laat de olie (voorzichtig) door de pan "walsen". Bak de moten er bij gedeelten aan weerszijden goudbruin en gaar in. Breng intussen de ketjapsaus opnieuw aan de kook.

Leg de moten gebakken vis op een voorverwarmde schaal. Schenk de helft van de saus erover. Bestrooi het gerecht met koriander en bosuitjes. Geef de rest van de saus er apart in een sauskom bij.

Notities

Tip: geef er drooggekookte rijst en komkommersalade of atjar, uit een potje bij.