Home > Recepten

Mihoen met kip en asperges

> 200 gram mihoen

> 650 à 750 gram asperges, geschild

> 1 stukje verse gemberwortel, geschild

> 3 eetl. (zonnebloem of arachide)olie

> 400 gram borstfilets van kip, in smalle reepjes gesneden

> 4 bosuitjes, in smalle ringetjes gesneden

> 1 eetl. lichte Chinese sojasaus

> 2 eetl. Chinese rijstwijn of droge sherry (fino)

> zout

> witte peper uit de molen

> 1/2 theel. suiker

> 1 eetl. fijngesneden Chinese (platte) bieslook of stone leeks
  • Omschrijving recept: Deegwaren; Kipgerechten; Groentegerechten; Chinees
  • Bron: Hans Belterman

Bereiding

Het gerecht geldt als een voorbeeld van de creativiteit in de Chinese keuken. Een dergelijk gerecht krijg je er namelijk nooit een tweede maal op precies dezelfde wijze bereid voorgezet. De ene kok gebruikt er namelijk meer asperges en minder gemberwortel of kip voor dan de andere kok dat doet. Soms wordt de kip er vervangen door de filets van stevige zeevis. En dat maakt dat het een geheel ander gerecht is.



Bereid de mihoen zoals op de verpakking is aangegeven. Laat de mihoen op een zeef uitlekken.

Snijd de asperges in schuine stukjes met een lengte van 4 centimeter. Snijd de gemberwortel in (vlies)dunne plakjes en vervolgens in uiterst smalle reepjes (draadjes).

Verhit de olie in een wok en laat de hete olie even door de pan "wassen". Laat de asperges er 3 minuten, onder voortdurend omscheppen, in bakken. Strooi gemberwortel erover en voeg daarna het kippenvlees er bij gedeelten aan toe. Laat alles 5 minuten, onder voortdurend omscheppen, bakken. Strooi de bosuitjes erover en schep alles nog enkele malen om. Voeg sojasaus en sherry toe. Strooi er zout, peper en suiker over. Laat alles hierna nog 2 minuten, onder voortdurend omscheppen, bakken.

Spreid de mihoen er over uit en schep hierna alles nog zolang om tot de mihoen door en door warm is geworden.

Verdeel het gerecht over voor-verwarmde borden. Strooi de Chinese

bieslook erover.