Home > Recepten

Gratin van pompoen en mosselen

2 1/2 kg mosselen

1 1/2 kg pompoen

versgemalen peper, zout

boter

1 theelepel kerriepoeder

6 dl room

1 grote fijngesneden ui

enkele takjes fijngesneden selderij

6 fijngesneden peterseliestengels

1 dl witte wijn

1 takje tijm

1 blaadje laurier

120 gr gemalen kaas
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Schelpdiergerechten
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Was de mosselen overvloedig en laat ze uitlekken.

Schil de pompoen en verwijder de pitjes en draden.

Snijd hem in stukken en kook hem zachtjes in gezouten water.

Giet het water af en droog de pompoen op zacht vuur zonder deksel.

Passeer hem door een groentezeef of mix hem fijn.

Smelt een klontje boter, roer er de pompoenpuree door, breng op smaak met peper en zout en voeg wat kerriepoeder toe.

Werk op met 1 dl room en houd de puree warm.

Stoof de ui in een klontje boter wit, doe er de selderij bij, sluit de pan en stoof de mosselen op de uien en de selderij, met de peterseliestengels, de witte wijn, peper, tijm en laurier. Doe er geen zout bij.

Schud af en toe op tot de mosselschelpen volledig zijn geopend.

Verwijder, als de mosselen gaar zijn, de schelpen en houd ze in wat mosselvocht warm.

Haal de rest van het mosselvocht door een fijne puntzeef of door een neteldoek en kook het tot 2 dl in.

Voeg er 2 dl room aan toe, laat tot sausdikte inkoken en kruid met kerriepoeder.

Klop 3 dl room tot een vaste massa op.

Verwarm de oven voor op 220 C.

Verdeel de pompoenpuree en de mosselen over ovenbestendige schaaltjes en lepel er eerst de mosselsaus en dan de geklopte room over.

Strooi wat gemalen kaas op de room en werk af met een snufje kerriepoeder.

Zet de schaaltjes in de oven en gratineer ze goudgeel.