Home > Recepten

Mosselkroketjes

30 gram boter

30 gram bloem

200 gram gekookt mosselvlees, in de koelkast bewaren onder een laagje

gezeefd kookvocht

1 dl. volle melk

½ dl. room

2 dl. gezeefd mosselkookvocht

3 eetlepels peterselie, fijngehakt

2 eiwitten

2 eidooiers

zout en peper

1 eetlepel olie

bloem

paneermeel

arachideolie

½ bosje peterselie, gewassen en gedroogd



Op dezelfde manier kunnen garnalen-krab-kreeft- of viskroketjes worden

gemaakt, neem dan i.p.v. mossel-, visbouillon.
  • Omschrijving recept: Kroketten; Schelpdiergerechten
  • Bron: Tonny Leeflang-Wondergem

Bereiding

Van een restje mosselen tot een luxe voor-tussen-bij-of lunchgerecht.De kroketjes kunnen na het paneren ook worden ingevroren.



Kook het mosselkookvocht in tot 1 dl.

Smelt de boter, roer de bloem erdoor tot een glad beslag en voeg bij kleine beetjes tegelijk de melk, de room en de mosselbouillon toe, laat al roeren binden tot een dikke (bechamel) saus.

Klop de eidooiers los en roer ze door de saus, goed glad roeren, laten binden, peterselie toevoegen en op smaak brengen met zout en peper.

Stort de massa in een diep bord of ondiepe schaal en laat afkoelen en vervolgens in de koelkast door en door koud worden.

Verhit de arachideolie tot 180º C.

Roer de eiwitten los met een scheutje olie.

Laat de mosselen uitlekken en meng ze door de koude bechamel, vorm kleine kroketjes, rol ze door de bloem en daarna door het eiwit, herhaal dit één keer en rol ze tenslotte door het paneermeel, zorg dat er geen barstjes in zitten.

Frituur de kroketjes lichtbruin, laat even uitlekken op keukenpapier.

Frituur de takjes peterselie twee seconden, niet langer.