Home > Recepten

Turks brood 1

2 theel gedroogde gist

250 gr tarwegriesmeel

250 gr witte bloem

1 1/2 theel zout

1 1/4 deciliters olijfolie

1 eidooier
  • Omschrijving recept: Brood
  • Aantal Porties: 2
  • Bron: Mehuman (nl.culinair)

Bereiding

Schenk 1 dl handwarm water in een kom en strooi de gist erin. Laat dit ± 5 min staan,roer het daarna goed door tot de gist is opgelost. Meng griesmeel,bloem en zout en doe het mengsel in een grote kom. Maak in het midden een keiltje en schenk daarin het gistmengsel en de olijfolie. Voeg nog ongeveer 3/4 dl water toe en roer alle ingredienten door elkaar tot een samenhangend deeg. Leg het deeg op een bebloemd werkvlak en kneed het ± tot het deeg glad en soepel is. Doe het deeg in een met olie ingewreven kom en laat het deeg afgedekt met een doek 1-1 1/2 uur rijzen op een lauwwarme plek tot het in volume verdubbeld is.

Druk het deeg daarna in en laat het ± 10 min rusten. Deel het deeg in tweeen en rol elk deel uit tot een plat brood van ± 18 cm doorsnee en 2 1/2 cm dik. Leg de broden op de bakplaat dek ze nogmaals af met een doek en laat ze nogmaals 30-45 min rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 C. Klop de eidooier los met 2 eetl water en bestrijk de broden met het dooiermengsel. Prik de broden met een houten prikker regelmatig in en bak ze in ± 30 min gaar en lichtbruin in het midden van de oven. De broden zijn gaar als u een hol geluid hoort als u op de onderkant klopt. Laat de broden op een rooster afkoelen.