Home > Recepten

Smörgåstårta (Ewa's broodtaart)

wit brood (casino), of wit met bruin

mayonaise, of mayonaise/yoghurt



Garnering: bijvoorbeeld

zalm

ei

garnalen

tomaat

komkommer

dille

ei

augurk

tonijn

ham

smeerkaas

cottage cheese

garnalen

smeerleverworst

kip etc etc etc
  • Omschrijving recept: Buffetten; Hartig gebak; Zweeds
  • Bron: Ewa

Bereiding

Ik vind het zo grappig dat iedereen (nou ja bijna iedereen) mijn broodtaart zo lekker vond hoewel ik dat helemaal niet vreemd vind. Maar je maakt toch iets lekkers om mee te nemen en niet iets wat "vies" is. toch????



Broodtaart, Smörgåstårta (spreekuit ongeveer zo: smeurgoostoorta met een zachte g) is een vrij populair gerecht in zweden wanneer wij een koud buffet hebben. Na een doop of begravenis of bruiloftlunch zie je het vaak. en het hoeft echt niet met zalm te zijn, ik kwam een goedkoop pakje tegen en omdat er zovelen van eten is de kostprijs echt niet hoog.



Basis: Wit brood.maar je kan ook wisselen met wit en bruin! Maakt niet zoveel uit wat voor brood je neemt, als je bakker het doet kun je het witte brood (dan casino) in de lengte laten snijden maar dat hoeft niet. Ik zoek brood dat goedkoop is en zoveel mogelijk "binnenkant" heeft, beetje vloerbrood dus. Casinobrood kan je ook met korst gebruiken maar persoonlijk vind ik zonder lekkerder.

Je maakt 4 lagen brood. Dwz snijd de korsten eraf en leg een laag brood neer op een stuk aluminium folie of plastichfolie. smeer er mayonaise op. hierop leg je een van de vullingen hieronder beschreven of bedenk een eigen vulling. smeer de volgende laag brood met mayonaise en leg de mayo kant erop. bovenkant ook weer besmeren. volgende vulling etc tot de bovenkant ook met mayo is besmeerd.

Om het iets minder vet te maken kun je halv mayo half yoghurt of zo nemen ik nam kwark deze keer (yoghurt op) maar vond dat niet zo lekker. of maar een kwart yoghurt, het moet echter niet te zuur en te slap worden.

bovenkant ook besmeren en dan in folie wikkelen en bijvoorkeur 24 uur in de koelkast laten staan.

Daarna: randen bijsnijden, insmeren met mayo(mengsel) en versieren. kanten zijn mooi met gehakte peterselie, bovenkant kun je bedenken wat je wilt. Ei, zalm, garnalen, tomaat, komkommer etc.



Goed, de vullingen die ik had:

onderste: laagje zalm. (had er dille op willen doen maar ben ik vergeten)

middelste: ei met mayo en geraspte augurk bovenste: tonijnprakje met een beetje mayo smeuig gemaakt.



andere mogelijkheden:

- ham,

- prutje van smeerkaas met gehakte ham (en evt wat yoghurt om het soepeler te maken)

- andere ei prakjes

- cottagecheese met garnalen; gehakte garnalen, cottage cheese en wat mayo.

smeerleverworst met wat dat het wat smeuiger wordt.

- restje kip fijngesneden met wat mayo en paprikapoeder

- en weet ik veel wat je kunt bedenken. kijk in je keukenkastjes wat je nog hebt staan..



doe eens wild en meng smaken die je normaal nooit samen zou doen, ook lekker!! (tonijn en smeerleverworst was erg lekker!!) Belangrijk is dat hij lang genoeg in de koelkast staat om sappig en lekker te worden!



De korsten van deze broodtaart ga ik zometeen lekker een broodschotel van maken!!! dus die worden ook niet weggegooid!