Home > Recepten

Kalfsvlees in madera-roomsaus

1 ui

1 wortel

het wit van 1 prei

2 takjes bladselderij

1 kruidenbuiltje (peterselie, tijm, laurier)

5 peperbolletjes

600 gr kalfsvlees

1 dl room

2 eetlepels zure room

2 eetlepels madera

1 eetlepel roux (1/2 boter + 1/2 bloem)

1 theelepel dragonblaadjes

peper, zout
  • Omschrijving recept: Kalfsvleesgerechten; Sausjes; Magnetron
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Maak de groenten schoon, snijd ze in grove stukken en breng ze met 6 dl licht gezouten water, het kruidenbuiltje en de peperbolletjes in 8 minuten op de hoogste stand aan de kook.

Snijd intussen het vlees in brede repen, spoel het met koud water af en dep het droog.

Voeg het bij de kokende bouillon en zet de schaal, afgedekt, ± 45 minuten op de ± 300 Watt in de magnetron.

Zeef de bouillon, houd 1 dl apart voor de saus en gebruik de rest om het vlees in warm te houden.

Voeg de room, de zure room en de madera aan de apart gehouden bouillon toe en breng 6 minuten op vol vermogen aan de kook.

Roer de roux erdoor en zet nog 11/2 minuut terug op de hoogste stand.

Meng er het vlees door, breng op smaak met peper en zout en verwarm het nogmaals enkele minuten op vol vermogen.

Bestrooi het gerecht met de gehakte dragon.

Notities

Geef er een groente bij, bijvoorbeeld peultjes, witlof of spruitjes en serveer met op de traditionele wijze gekookte aardappelen of deegwaren.