Home > Recepten

Warmoes-pastei uit de Romeinse Tijd

Voor de pastei en het kapsel :

500 gram speltmeel ( Molen Roderwolde) als dat niet in voorraad is kunt u ook tarwebloem gebruiken.

100 gram boter

50 ml water

1 ei

ietsje zout







Voor de vulling:

200 gram Warmoes ( kan vervangen worden door snijbiet of spinazie ).

500 gram gestoofd rundvlees in kleine blokjes gesneden.

Mespuntje gemalen kruidnagel

Mespuntje zout en grof gemalen peper





In plaats van rundvlees kunt u ook verse jonge kaas gebruiken.
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Romeins
  • Aantal Porties: 8
  • Bron: RTV Drenthe - Historisch Koken

Bereiding

Kneed de ingredienten voor het kapsel tot een mooie soepele deegbal en laat deze een half uur rusten onder een vochtige doek op een koele plaats.





Bereiding van de vulling:

Was de warmoes en blanceer ze twee minuten in het aanhangend water.

Schep de warmoes uit het vocht en druk met een houten lepel het vocht goed uit de groente.

De warmoes in kleine stukken snijden en vermengen met de kruiden en het gestoofde rundvlees.Breng het geheel naar eigen inzicht op smaak met peper, zout en de kruidnagel .



Verwarm de oven voor op 175° C



Bereiding van het pastei - deeg:



Rol het deeg met een deegroller uit op een met bloem bestoven werkblad tot een mooie lap.

Leg de deeglap in een pasteivorm en snij de randen rondom bij.

Vul de pasteivorm nu met het mengsel van warmoes, het rundvlees en de kruiden.



Rol van het overgebleven deeg een kapsel voor de pastei en leg deze er voorzichtig overheen.



Druk voorzichtig het kapsel aan en vorm er een mooie ronde pastei van.

Bestrijk het kapsel met een losgeklopt ei en steek van het overgebleven deeg een paar vormpjes uit en decoreer daarmee de warmoes pastei.

Zorg dat er twee kleine gaatjes in de pastei-korst geprikt worden, zodat het vocht in de pastei verdampen kan.

De pastei zou anders te vochtig blijven.



Bak de pastei in een middelwarme oven van ± 190° c ongeveer 40 minuten.