Bobotie 6 |
|
2 sneetjes witbrood zonder korst 5 uien -- gesnipperd 25 gr boter of margarine 1 eetl olijfolie 2 eetl verse gemberwortel -- geraspt 2 eetl bruine basterdsuiker 1 eetl kerriepoeder 1 eetl gemalen koriander ( ketoembar ) 2 theel zout peper 1 kilo lams of rundergehakt 100 gr donkere rozijnen 4 eetl mangochutney 2 eetl abrikozenjam zonder stukjes 2 eetl rode-wijnazijn 2 eetl worcestershire sauce 2 eetl tomatenpuree 3 eieren 1 1/2 eetl melk 1 theel gemalen geelwortel ( koenjit ) 1 citroen -- in dunne plakjes 6 blaadjes laurier |
|
BereidingSnij het brood in dobbelsteentjes en meng ze met ± ½ dl warm water. Fruit in een grote braadpan de uien in boter met olie ± 3 minuten. Voeg gember, bruine suiker, kerriepoeder, koriander, zout en peper toe en bak dit al roerend ± ½ minuut. Voeg het gehakt toe en roerbak het in ± 4 minuten op matig vuur rul. Voeg het uitgeknepen brood, de rozijnen, chutney, abrikozenjam, azijn, worcestersaus en tomaten puree toe. Schep alles om en laat het op matig vuur ± 20 minuten onder regelmatig omscheppen stoven.Verwarm de oven voor op 180ºC. Klop de eieren, melk geelwortel en zout. Schep het vleesmengsel in de oven schotel en strijk het glad. Schenk het eimengsel erover, leg de citroen- of laurierblaadjes erop en bak de bobotie in het midden van de oven in ± 45 minuten gaar en goudgeel. Snij de bobotie in vierkante stukken en schep deze uit de schaal. NotitiesGeef er gele rijst en mangosalsa bij."De oorsprong van dit nationale gerecht van Zuid-Afrika is eigenlijk slavenvoedsel: restjes vlees, op smaak gebracht met kruiden, gedroogde vruchten en specerijen. Het wordt gegeten met rijst of bonen." Benodigdhedenronde ovenschaal ( ± 6 cm hoog,inhoud ± 2 liter) , ingevet |
Home > Recepten