Home > Recepten

Worstenbrood, Brabants

broodjes:

250 gram bloem

1 ½ dl. volle melk

1 mespunt zout

15 gram verse gist

10 gram suiker

25 gram boter

1 ei



vulling

400 gram mager varkensgehakt van onbesproken afkomst

4 fijngemaakte beschuiten of paneermeel.

2 eieren

½ dl. melk

4 eetlepels Verstegen EKO-gehaktkruiden, de verhouding kruiden/specerijen is juist voor worstenbroodjes precies goed.

zout
  • Omschrijving recept: Brood; Vleesgerechten
  • Bron: Tonny Leeflang-Wondergem

Bereiding

Dit is een recept van onze Bredase buurman (jaren geleden) die uit een bakkersfamilie kwam, het is in de loop van de tijd wat aangepast en doet nog onder meer elke oudejaarsavond dienst, de tip om bij het kneden in de b.b.m. het "kleinbroodrecept"te gebruiken is van Jaap Jobse n.a.v. mijn vraag naar het juiste deeg voor palingbroodjes. Met vriendelijke groet, Tonny.



Verwarm de oven voor op 200 °C.

Meng alle ingredienten voor de broodjes, in de keukenmachine tot een soepel deeg, laat ca. 1uur rijzen op een warme plaats onder een vochtige doek.

Maak het gehakt aan met de overige ingredienten.

Kneed het deeg door en rol het, op een met bloem bestoven werkvlak, uit tot een lap van ½ cm dik en snijd daaruit lapjes van cm. 10 x 8 cm.

Verdeel het gehakt in evenveel porties als er brooddeeglapjes zijn, maak er rolletjes van en leg op elk lapje deeg een rolletje gehakt, rol het deeg om het gehakt en leg ze, met de naad naar beneden, op een met bakpapier beklede bakplaat.

Bestrijk de broodjes met losgeklopt ei en laat ze nog 15 minuten narijzen op een warme plaats.

Bestrijk de broodjes nog eens met losgeklopt ei en bak ze in ca. 30 minuten gaar en lichtbruin.

Laat ze wat afkoelen en serveer ze als ze nog warm zijn.

Als het deeg in de broodbakmachine wordt gekneed gebruik dan het recept voor "klein brood" en ook de mix hiervoor.