Home > Recepten

Kip, roodgestoofde

1 jonge kip van 1,25-1,5 kg

1 lepel/15 ml vijfkruidenpoeder

2 lepels/30 ml suiker

2,5 kopje/600 ml sojasaus

1 plakje gemberwortel

1 sjalot

5 kopjes/1,2 l plantaardige frituurolie
  • Omschrijving recept: Kipgerechten; Chinees (Peking)
  • Bron: Deh-Ta Hsiung - De Echte Chinese Keuken

Bereiding

Was en droog de kip grondig.

Doe vijfkruidenpoeder in een grote pan of casserole, voeg suiker, sojasaus en 5 kopjes/1,2 l water toe, breng aan de kook, zet de vlam lager en sudder tot de massa donkerbruin wordt. Dit is de meestersaus, die steeds opnieuw gebruikt kan worden; de smaak zal na elk gebruik beter worden, al moet je na 4-5 keer gebruiken wat meer vijfkruidenpoeder toevoegen.



Kook de kip 2-3 minuten voor en leg dan in een pan met schoon kokend water. Voeg gemberwortel en sjalot toe, kook 40 minuten op marig vuur. Laat dan de pan van het gas af afkoelen.

Kook de kip dan 15 minuten in de meestersaus, draai 1-2 x om zodat de kip donkerrood wordt. Dan uit laten druipen.



Verhit de olie, bak daarin de kip 15 minuten tot hij donkerbruin is maar niet geheel verbrand.



Hak in stukken en serveer op een bord.