Home > Recepten

Shua yang jou (Mongoolse vuurpot)

100 g cellofaannoedels

1 ui

1 schijfje gemberwortel van circa 2 cm dik

3 kippenbouillontabletten

4 takjes bladselderij

500 g spinazie

500 g Chinese kool

3 bosuitjes

2 teentjes knoflook

1 eetlepel fijngehakte peterselie

2 eetlepels pindakaas

1 eetlepel rode-bonenpuree

2 eetlepels sesamolie

2 eetlepels rijst (shaosing)wijn of droge sherry

cayennepeper

bruine suiker

1 kilo magere lamslappen in flinterdunne plakjes gesneden
  • Omschrijving recept: Fondue; Chinees
  • Aantal Porties: 6
  • Bron: Anneke Ammerlaan - Exotisch koken met kruiden

Bereiding

Ook in China is deze fondue een echt feestgerecht. Zorg er tijdens de maaltijd wel voor dat de bouillon blijft koken. U kunt ook afwisselend vlees en groenten in de bouillon gaar maken en in het sausje dopen. Eindig in elk geval met een kopje bouillon.



Week de cellofaannoedels minstens 30 minuten in heet water. Laat ze uitlekken en leg ze op een bordje. Pel de ui en snijd de ui in stukken.

Schil het schijfje gemberwortel en snijd er 4 dunne plakjes vanaf. hak de rest zeer fijn en doe het in een schaaltje. Breng 2 l water met de bouillontabletten, de ui, de plakjes gemberwortel en de bladselderij aan de kook. Laat de bouillon ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Zeef de bouillon.

Maak de spinazie en de Chinese kool schoon en rangschik de groenten op een schaal. Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in dunne ringen. Doe ze in een schaaltje. Pel de teentjes knoflook, snijd ze fijn en doe ze in een kommetje. Doe de peterselie ook in een kommetje. Roer de pindakaas, de rode-bonenpuree, de sesamolie en de rijstwijn door elkaar. Breng het geheel op smaak met cayennepeper en bruine suiker. Schep in 6 soepkommen een eetlepel van het pindakaasmengsel. Verdeel het vlees over 6 bordjes. Schenk de hete bouillon in een Mongoolse stoofpot (of in een fonduepan). Geef iedereen een soepkom met de saus en een bordje met vlees. Zet de rest van de saus, de schaal met groenten, de cellofaannoedels, de bosui, de fijngehakte gember, de knoflook en de peterselie op tafel. Iedereen laat de lapjes vlees in de hete bouillon gaar worden en eet ze met wat saus. Als het vlees op is, worden de groenten, de cellofaannoedels en de kruiden aan de bouillon toegevoegd. Laat het geheel ongeveer 3 minuten zachtjes koken. Schep dan de soep op de saus in de soepkommen.