Home > Recepten

Amandelspijs-koekkransjes

500 gram amandelspijs

1 ei

2 eidooiers

citroenrasp naar smaak (advies 1/3 eetlepel voor deze hoeveelheid)een beetje abrikozengelei(jam)

ouwelpapier

bigareauís en/of amandelen-hazelnoten (de noten NIET gebruneerd)
  • Omschrijving recept: Koekjes
  • Bron: Jaap Jobse

Bereiding

meng alles goed door elkaar ,beste met een keukenmachine maar met je eigen handen gaat het minstens net zo goed, hoe langer je het mengt ,des te soepeler het wordt,(wel met een beperking natuurlijk).

Nu kan het zijn dat het toch iets te stevig is doe er dan nog wat heel ei bij maar wel opletten maak het NIET TE soepel,het MOET echt ZEER stevig zijn,de eerste keer vind je dit meestal,en ik mooet er eerlijk bij vermelden dat het spuiten moeizaam is.beleg de bakplaat met ouwelvellen en indien nodig(formaat) lijm ze aan elkaar zodat de gehele bakplaat is bekleed.

Dit doe je als volgd neem een eierdopje met wat water in pak een velletje leg dit op de bakplaat doop een vinger in het water en ga langs de rand van het papier en plak nu gelijk het volgende vel er dakpansgewijs op ,bedek zo je bakplaat.

Het ,,kan soms gaan bollen,,maar dit is van geen belang,probeer zo weinig mogelijk vocht aan het papier aan te brengen ,dan komt het bijna niet voor,Spuit nu kransjes (toegegeven het is even wennen omdat het stug is),maar dit moet echt zo zijn.

Druk er vervolgens een amandel of bigareau in,en laat vervolgens de bakplaat een dagje gewoon staan!!!!!(NIET in de koelkast) gewoon in de keuken of kamer.

De andere dag is de buitenste laag nu ,, aangedroogd,, en dit is ook de bedoeling ervan .

Zet nu de oven aan (voor verwarmen) op ongeveer 225 graden dit is redelijk warm, zet de bakplaat er in en schroei nu als het ware de kransjes,let wel op, het gaat vrij snel en ik kan geen baktijd indicatie geven ,gewoon kijken, als ze eenmaal kleuren gaat het zeer snel,bak niet te gekleurd af.

Na afkoelen gelijk van de rest van het papier los maken, verwarm de abrikozen jam in een pannetje en bestrijk de kransjes ermee, even aanlaten drogen en je zult er leuke reactie,s op krijgen.

Benodigdheden

goede stevige spuitzak met zeer grove kartelspuit