Home > Recepten

Gajar ka halwa

1 pond geraspte wortel

300 ml melk

50 gr, bruine suiker

60 gr. kristalsuiker

klont margarine of lepel olie,

thl kardemom (poeder of 6 peulen)

goeie hand 'neutrale pinda's en/of cashewnoten ( rauw, als het kan)

50 gr rozijnen

thl kruidnagelpoeder,

thl nootmuskaat,

thl kaneel.
  • Omschrijving recept: Bijgerechten; Groentegerechten; Nagerechten; Indiaas
  • Bron: liesbeth

Bereiding

Op zoek naar een uitdagend toetje voor een intiem diner kwam ik in mijn indiaase kookboek een recept tegen wat ik jullie niet wil onthouden. Ik heb het iets aangepast: pinda's en cashewnoten in plaats van amandelschaafsel ( ik had gewoon niks anders in huis :o)) ) maar het resultaat was heerlijk.



Melk met wortel aan de kook brengen en onder voortdurend roeren 25 min. koken tot het mengsel bijna droog is. Zal je wel een lamme pols hebben :-))

De kristalsuiker, de bruine suiker, de rozijnen en de helft van de kardemom toevoegen en nog eens 10 minuten al roerend koken. De pan van het vuur halen.



De pinda's en/of de cashewnoten in een laagje olie lichtbruin laten worden en uit laten lekken, daarna in stukjes hakken. Het wortelmengsel met alle kruiden en rozijnen en stukjes pinda in de overgebleven ( weinig) olie al roerend bakken tot het zo droog is dat het van de rand van de pan los laat.



Vooral de combinatie van de kardemom met de wortel vond ik erg verrassend. Wat een smaaksensatie zit er in zo'n klein korreltje. Neem wel de groene peulen, de bruine zijn een stuk minder van kwaliteit.

Notities

Dit kun je warm eten, maar het gaat ( warm of koud ) ook heel goed met vanille- of caramelijs.