Home > Recepten

Tafelspitz, Wiener

750 gram runderstaartstuk

2 liter runderbouillon hoog op smaak

250 gram aangevuld bouquet

1 chilipepertje

Voor de saus:

½ theelepel arrowroot

2 dl. slagroom

1 dl. crème fraîche

2 eetlepels geraspte mierikswortel(potje)

1 ½ eetlepel fijngeknipte bieslook

een paar druppels citroensap

zout en peper.
  • Omschrijving recept: Rundvleesgerechten; Oostenrijks (Wenen)
  • Bron: Tonny Leeflang-Wondergem

Bereiding

Deze week gegeten met puree van knolselderij/aardappelen/hazelnoten.



Laat het vlees in 2 uur op kamertemperatuur komen.

Maak de arrowroot aan met 1 eetlepel koude bouillon.

Zet de bouillon op met het staartstuk, breng aan de kook, schuim af en voeg bouquet en rode peper toe.

Laat de bouillon opnieuw aan de kook komen, temper de warmtebron, laat het vlees in 2 ½ uur zachtjes gaar worden.

Neem het vlees uit de bouillon en houd het warm in aluminiumfolie.

Zeef de bouillon, meet 3 deciliter af.(gebruik de rest voor soep of vries in tot later gebruik)

Laat de bouillon inkoken tot ¼ .

Roer de aangemaakte arrowroot door de bouillon en laat binden, neem van het vuur en laat afkoelen.

Klop slagroom en crème fraîche samen lobbig, spatel de gebonden bouillon er luchtig door, voeg mierikswortel, citroensap en naar smaak wat peper en zout toe.

Snijd het vlees in plakken van ¾ cm, schep wat saus op de borden en leg het vlees hier op, bestrooi het met bieslook.

Geef de rest van de saus er apart bij.