Home > Recepten

Druivencake

2 eieren

135 gr suiker

60 gr (gesmolten) boter

0,6 dl olijfolie

0,8 dl melk

200 gr zelfrijzend bakmeel

zout

geraspte schil van een citroen

geraspte schil van een sinaasappel

300 gr (ontpitte) druiven
  • Omschrijving recept: Gebak
  • Bron: Xandra van Gelder in de Volkskrant

Bereiding

Kortgeleden vroeg iemand een recept voor een overvloed aan druiven. In de krant zag ik toen het volgende recept maar het kwam er niet eerder van het te typen.

Het recept komt (via Xandra van Gelder in de Volkskrant, die ook met het probleem zat hoe een grote hoeveelheid druiven weg te werken) van een welvarende dame die de cake bakt van de druiven die overblijven na de wijnoogst.

Patricia Wells, de restaurantcriticus van de Herald Tribune, komt oorspronkelijk uit Amerika maar leeft al een jaar of twintig in Frankrijk.

Over het leven op haar boerderij in de Provence heeft ze een mooi kookboek geschreven: At home in Provence (1996)



Verwarm de oven voor op 175 graden.

Mix de eieren en suiker tot het mengsel dik en lichtgeel is. Dat duurt ongeveer drie minuten. Voeg de gesmolten boter, olie en melk toe en meng de ingredienten grondig door elkaar.

Rasp de citroen en de sinaasappelschil.

Pas op dat je niet teveel wit vel meeraspt, dat geeft een bittere smaak.

Meng de citrusrasp met de bloem en een snufje zout en roer door het cakebeslag.

Meng bloem en vocht grondig, mix niet te lang.

Vet een springvorm van ong. 23cm doorsnee grondig in (sla dat niet over anders is de kans op een gebroken cake vrij groot).

Laat het beslag 10 min. rusten. Roer na de pauze ongeveer driekwart van de druiven door het beslag en giet het beslag in de ingevette vorm.

Bak de cake 15 min.

Schuif de cake dan even uit de oven en sprenkel er zo snel mogelijk de resterende druiven over. Laat de cake dan nog 40 minuten bakken.

De cake is klaar als zij goudbruin oogt en stevig voelt.

Laat een kwartier afkoelen en haal dan voorzichtig uit de vorm.



P.S van Xandra: ik maak deze cake het hele jaar door, dus ook met koopdruiven, meestal de kleine pitloze variant.



Cice