Home > Recepten

Zevenblad, gegratineerd

(kan ook met Brave Hendrik - Chenopodium

bonus-henricus)

'n slamandje vol zevenblad

1 eetlepel boter of olie

1 gehakte ui

1 dl groentenbouillon

zwarte peper

nootmuskaat

150 g champignons (of oesterzwammen)

1 eetlepel tarwemeel

1 dl room

wat geitenkaas (bij voorkeur plakjes van een harde geitenkaas, kan ook worden vervangen door een geraspte pittige kaas)
  • Omschrijving recept: Groentegerechten
  • Bron: AnneTanne

Bereiding

Het zevenblad wassen en goed laten uitlekken.

De boter/olie verhitten, de ui lichtjes fruiten en het zevenblad en de paddestoelen meestoven.

De bouillon toevoegen en de groenten nog een tiental minuten laten sudderen.

De bouillon afgieten (bewaren), de groenten even laten uitdampen en in een ingevette ovenschotel doen.

De bouillon opnieuw verhitten, het tarwemeel oplossen in een beetje water en samen met de room aan de bouillon toevoegen, kort doorkoken en over de groenten gieten. Bedek met plakjes geitenkaas.

Bak gedurende 20 minuten in een voorverwarmde over van 200°C, daarna nog 5 minuten onder de grill...

Voila, een reden om niet meer meteen in paniek te slaan als je zevenblad in je tuin ontdekt...

Smakelijk...



Over zevenblad (Aegopodium podagraria) nog het volgende: de plant bevat mineralen, vooral calcium, magnesium en ijzer, en wanneer ze jong zijn bevatten de bladeren veel caroteen (provitamine A) en vitamine C (70 mg/100 g). 'Podagraria' wijst op het medicinale gebruik van zevenblad bij Jicht (podagra), net zoals zijn Engelse naam Goutwort, jichtkruid. Culpeper was ervan overtuigd dat alleen al het bij zich dragen van dit kruid je kon behoeden voor een jichtaanval.

Bij het begin van de middeleeuwen werd zevenblad in onze contreien ingevoerd, en werd aangeplant bij hagen en in verloren hoekjes van de tuin om als groente te kunnen worden gebruikt...