Home > Recepten

Nieuwjaarswafels met boerenjongens

* 1 pot boerenjongens

* 250-gr boter

* 250 gr witte basterdsuiker

* 2 zakjes vanillesuiker

* 6 eieren

* 500 gr zelfrijzend bakmeel

* snuf zout

* ca 3 dl melk
  • Omschrijving recept: Wafels; Nederlands (Limburg)
  • Bron: oud_en_nieuw

Bereiding

Een echt Limburgse Oud & Nieuw-traditie is het bakken van Nieuwjaarswafels met boerenjongens.



Bereidingswijze De boerenjongens laten uitlekken, het vocht bewaren. De boter samen met de suiker en de vanillesuiker lichtgeel en piekig roeren en een voor een de eieren erdoor mixen. Het bakmeel met het zout zeven en in gedeelten door het beslag roeren. De melk tot lauw verwarmen en bij beetjes toevoegen. Wanneer het beslag in stukken van de lepel valt, geen melk meer toevoegen. Er nog 1 eetlepel opgevangen brandewijn doorroeren. Een (electrisch) wafelijzer voor dikke wafels invetten met een beetje olie en van het beslag ca 25 wafels bakken. Met poedersuiker bestrooien. Lekker met een glaasje van de opgevangen brandewijn.