Home > Recepten

Biscuits de Reims

30 gr grove suiker om te garneren

3 eierdooiers

140 gr kristalsuiker

20 gr vanillesuiker

3 eiwitten

125 gr bloem

50 gr boter

bloem

poedersuiker
  • Omschrijving recept: Koekjes; Frans (Reims)
  • Aantal Porties: 20
  • Bron: Gaston Lenotre - Traditionele desserts van Frankri

Bereiding

In het boek 'De traditionele desserts van Frankrijk' (door Gaston Lenotre) staat een recept voor. Napoleon scheen er dol op te zijn. We hebben het aan deze koekjes te danken dat de spuitzak ik uitgevonden. (ik praat alleen het boek maar na). De Biscuits de Reims zijn bedoeld om in drank te worden gedoopt, ze zijn vaak roze gekleurd met karmijn en op smaak gebracht met vanille, maar (en weer citeer ik het boek) de rasechte bewoners van Reims geven de voorkeur aan een blank koekje. Hieronder het recept voor de blank versie van deze koekjes:Stoot met een deegroller de garneersuiker fijn zonder er poeder van te maken.

Klop de eierdooiers met de kristal- en vanillesuiker in vijf tot zes minuten met de mixer op middelhoge snelheid licht en luchtig.

Voeg er lepel voor lepel het eiwit in vijf of zes porties toe en blijf na iedere toevoeging twee tot drie minuten kloppen.LET OP: Wie roze koekjes wil, voegt aan het mengsel van eiderdooiers, suiker en eiwitten na tien minuten kloppen een paar druppels rode voedselkleurstof toe.Spatel er de gezeefde bloem door. Maak het beslag iets dunner door er een lepel water door te roeren. De koekjes worden het mooist als ze in vormpjes worden gebakken.

Bestrijk de rechthoekige vormpjes licht maar gelijkmatig met boter en bestrooi ze met een mengsel van gelijke delen bloem en poedersuiker.

Verwarm de over voor op 180 graden C.

Verdeel het beslag met behulp van een spuitzak met een glad spuitmondje van 1 cm doorsnee over de vormpjes Laat de koekjes tien tot vijftien minuten op kamertemperatuur drogen zodat zich aan de buitenkant een korstje kan vormen. Bestrooi ze met de fijngemaakte suiker en licht ze voorzichtig op om het teveel aan suiker af te schudden.

Laat ze nog zo'n tien minuten drogen.

Bak de koekjes twintig tot vijfentwintig minuten in de voorverwarmde oven en houd de kleur in de gaten.Vroeger werden deze koekjes zonder akvormpjes gemaakt, wel zo handig, want lang niet iedereen heeft twintig kleine vormpjes in the house. Je kunt dus ook met behulp van een spuitzak of tot spuitzak gevouwen bakpapiertje gewoon reepjes op de met bakpapier bedekte bakplaat spuiten.