Home > Recepten

Barra home-made van Oma

250 gram katjang idjoe

Uien

knoflook

peper(s)

1 ei

in een warme koekenpan gebrande komijnzaad

1 a 2 el massala poeder

400 gr. zelfrijzend bakmeel

eventueel 1 zakje bakpoeder

zout

olie



sausje (tjatnie= chutney)

gare geprakte aardappel

pepersaus en citroensap, gewoon pepersaus of pepersaus met knoflook

(gekookte) tomatenpulp.
  • Omschrijving recept: Bijgerechten; Indisch
  • Bron: Judith Alvarez

Bereiding

Voor echte barra wordt altijd van oerdi (urdi=(katjang idjoe) bonen gebruikt.

Van gemalen gele erwten wordt een andere snack gemaakt.



250 gram katjang idjoe bonen schonen, wassen en een nacht laten weken, zeven en fijnmalen in de foodprocessor Uien, knoflook en peper(s) van zaden ontdoen, fijnwrijven of malen in de foodprocessor.

1 el in een warme koekenpan gebrande komijnzaad en 1 a 2 el massala poeder.

400 gr. zelfrijzend bakmeel, eventueel 1 zakje bakpoeder erbij.

De gemalen katjang idjoe vermengen met de gezeefde bakmeel, alle overige ingredienten met wat water en zout kneden tot een soepel beslag, niet te slap en niet te dik Anders wat bloem of water toevoegen.. Enige tijd laten rusten op een warme plek.

Vorm met natte handen in de handpalm platte koeken van 7 á 8 cm en druk met de duim in een gat in het midden.

Maak van te voren in een wok genoeg olie heet, zodat ze onder kunnen staan, laat ze per stuk voorzichtig in de hete olie glijden en keer ze voorzichtig als ze boven komen drijven. Keer ze en bak ze als oliebollen.



Als sausje ( tjatnie= chutney): een gekookte en geprakte aardappel vermengd met pepersaus en citroensap, gewoon pepersaus of pepersaus met knoflook en (gekookte) tomatenpulp.

Tegenwoordig wordt barra ook opengesneden en als broodje gevuld met kipkerrie. Niet bepaald mijn smaak, dit doet tekort aan de delicate smaak van een verfijnd vegetarisch gerecht.



NB. Je kunt in de Surinaamse toko oerdiemeel kant en klaar kopen. Pas op: vaak krijg je een melig resultaat omdat er teveel meel in zit..

Zuivere gemalen oerdi kun je soms ook kopen.

Kleinere van. 3 á 4 cm doen het goed op feestjes als snack of bierhapje.

Gezien de bewerkelijkheid, kun je ze gelukkig makkelijk invriezen, en weer opwarmen in de oven of magnetron.