Home > Recepten

Pofferd, Jan in de zak, broeder, ketelkoek etc

300 gr. bloemespunt zout

25 gr. verse gist

2 dl. lauwwarme melk (40 graden)

1 theelepel suiker

1 ei

450 gr. rozijnen en sucade

boter en stroop
  • Omschrijving recept: Nagerechten; Gebak; Brood
  • Bron: Tonny Leeflang-Wondergem

Bereiding

Pofferd heeft in verschillende delen van ons land verschillende namen zoals: broeder, jan in de zak, ketelkoek etc. dit is de Zeeuwse variant.



Zeef bloem en zout in een kom. Los de gist op in de melk en roer de suiker erdoor. Laat de gistoplossing op een tamelijk warme plaats staan tot zich aan de oppervlakte belletjes hebben gevormd. Maak een kuiltje in de bloem en doe de gistoplossing en het ei erin. Roer met de mixer of de keukenmachine,met kneedhaken tot een glad en klontvrij beslag ontstaat.

Kneed de rozijnen erdoor. Laat het deeg,afgedekt met een vochtige doek, op een tochtvrije, tamelijk warme plaats, ongeveer 1 uur rijzen.

Spoel een linnen doek in warm water uit en bestrooi een kant met bloem. Leg het gerezen deeg op de doek en bind deze met een touwtje dicht. Zorg dat er voldoende ruimte overblijft om het deeg te laten rijzen. Leg de doek met het deeg op een schoteltje in een grote pan kokend water. Sluit de pan en kook Jan in de zak in 2 ½ uur gaar. Steek een breinaald of sateprikker op verschillende plaatsen in de Jan in de zak. Als deze er schoon en droog uitkomt is het geheel gaar. Verwijder de doek en laat Jan uitdampen. Snijd hem in plakken en serveer deze warm met boter en stroop.

In sommige streken wordt de Jan in de zak de volgende dag in plakken met wat boter in de koekepan gebakken. Volgens velen is dit nog lekkerder dan de verse Jan in de zak.

Neem de ouderwetse keukenstroop en geen schenkstroop o.d.