Home > Recepten

Gà Xao Xa (pittige kip met citroengras)

In plaats van kip kan ook stevig wit visvlees, zoals zwaardvis, of tofoe of varkensvlees gebruikt worden.



500 g kipfilet, in plakken van ca. 7mm dik en 4cm lang gesneden

1 thl maïzena

3 el water

3 el plantaardige olie (arachide of zonnebloem)

10 hele gedroogde chili pepers (of naar smaak)

4 el citroengras, fijngehakt (liefst vers)

1 el knoflook, fijngehakt

2 el suiker

1 thl chili pasta (*) - of -

1 kleine verse rode chili peper

1 dl ongezouten kippenbouillon

1 el vissaus (Nuoc Mam)

1/4 thl zout

1/2 ui, in dunne partjes gesneden

2 wortelen, in reepjes gesneden, even geblancheerd en in koud water gedompeld

- vers koriandergroen



*) Chili pasta wordt gemaakt van met zaad en al grof gemalen rode chili pepers (net als sambal oelek), knoflook en azijn. Deze veelzijdige Vietnamese pasta kan gebruikt worden om op tafel gezet te worden als saus, of om voedsel te kruiden. Een roerbakschotel die begonnen wordt met olie, chili pasta en knoflook kan bijna niet slecht smaken. Chili pasta wordt verkocht in kleine plastic potten en blijft vrijwel oneindig lang goed.
  • Omschrijving recept: Kipgerechten; Vietnamees
  • Bron: Mai Pham - The Best of Vietnamese & Thai Cooking

Bereiding

Geen Vietnamees kookboek zou compleet zijn zonder het zeer populaire gerecht 'gà xao xa'. Toen ik jong was vergewiste ik me er iedere keer dat mijn moeder het maakte van dat ze heel veel extra saus maakte. Een schaaltje hete gestoomde rijst met deze saus er overheen is genoeg om me gelukkig te maken.

De techniek om de smaak- en geurstoffen vrij te maken is in dit recept bijzonder belangrijk. Voeg zodra de pan gloeiend heet is de kruiderijen toe. Roer ze vaak om, om de aroma's vrij te maken en verbranden te voorkomen. Laat de pan even op een lege pit afkoelen als de hitte te groot is. Begin als de kruiderijen verbranden opnieuw, anders zal het gerecht bitter smaken.



Meng water en maïzena in een grote kom en roer tot een papje. Voeg de stukjes kip toe, en zorg dat alles stukjes goed bedekt zijn.

Verhit de olie langzaam in een wok of anti-aanbak bakpan, voeg de gedroogde chili pepers toe en bak tot de pepers opgepoft en lichtbruin (maar niet zwart) van kleur zijn, (ca. 10sec). Verwijder de pepers, laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier en zet ze opzij.

Voer de hitte op en voeg citroengras, knoflook, suiker, chili pasta en verse chili peper en bak ze tot dat het een geurig geheel vormt, ca. 1min. (De saus is op zijn best wanneer de suiker iets gecarameliseerd is). Voeg de stukjes kip toe en zorg dat de stukjes niet aan elkaar plakken. Bak de stukjes kip tot ze glazig beginnen te worden, 3 à 4 minuten. Temper de hitte als het gerecht dreigt te verbranden. Voeg kippenbouillon, vissaus, zout, uien, en wortel toe en kook langzaam voor nog 3 å 4 minuten. Voeg de achtergehouden chili pepers toe en garneer met het koriandergroen.

Notities

Dien meteen op met droog gestoomde rijst.

Bron: Mai Pham - The Best of Vietnamese & Thai Cooking

Vertaling en bewerking: Conny Simonis & Hans Beekhuizen